Afbeelding

Coronablues

Deze tweede lockdown met een avondklok hakt er stevig in. De Coronablues door stress en spanning geven lichamelijke klachten in schouders, nek en armen en maken wat emotioneel. Heb je ook last van Coronablues? En wat kun je ertegen doen? Hoe kun je de stress in je lichaam verlagen?


De eerste stap is accepteren dat je down bent: geef die Coronablues een stevige brasa! Want we zitten nu eenmaal in een crisistijd: stress, spanning en somberheid hoort erbij. Dit betekent niet dagenlang zappen op de bank, in je bed liggen of nog meer zoete dingen eten. De negatieve gevoelens worden dan wel even gedempt, maar weg zijn ze niet. Wat wel helpt is bewust je blues op te zoeken. Bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te doen: actief ademend ruimte te maken voor je blues. De gevoelens opmerken, groeten en dan weer verder.

Het activeren van de bron van gelukshormonen in je lichaam werkt stressverlagend. Endorfine, het gelukshormoon, wordt door je lichaam zelf aangemaakt en geeft boodschappen door van de hersenen naar andere zenuwcellen.

Endorfine is onze natuurlijke morfine en heeft een stressverlagend effect: het werkt tegen pijn en angst, maar is ook goed voor onze weerstand. Je kunt bijvoorbeeld gelukshormonen aanmaken door te dansen. Maak een playlist met je favoriete muziek en dans dagelijks minstens een kwartier in je eigen disco/huiskamer. 

Of werk met de dankbaarheidsoefening. Iedere dag voordat je gaat slapen, drie dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. 

Deze pandemie maakt nog meer bewust hoe kwetsbaar we zijn en onze behoefte aan controle wordt pijnlijk zichtbaar. Zekerheden vallen weg en dat geeft een stuurloos gevoel. We zijn als mens gek op controle. Toegeven dat we die vaak niet hebben, ontspant ook: het no spang effect. Wat ook helpt is in de ochtend een lijstje te maken van activiteiten waar je wel controle op hebt. Een activiteit of een klusje doen maakt je veerkrachtig en geeft energie. Je zet jezelf in beweging en dat geeft zelfvertrouwen. 

Deze tijd maakt nog meer zichtbaar dat we als mens uit relaties bestaan.  De relaties in het sociale en werkende leven, de relatie met de mensen met wie je in een huis woont en de relatie met jezelf.  We hebben sociale connecties nodig voor onze emotionele en fysieke gezondheid. Vriendschappen hebben invloed op onze geluksbeleving. Maak daarom echt contact met de relaties om je heen. Bellen met je mati in plaats van appen. Vertel die lafu of lastige tori live. Het liefst wandelend in de natuur.   

Wie weet kun je zo de Corona blues omzetten in een gezellige kaseko waar je nog lang op blijft schudden!

Mariam Lo-Fo-Wong

Mariam Lo Fo Wong

Columnist / Schrijver

Mariam Lo Fo Wong volgde bij de Clark Accord Foundation schrijfworkshops en bij Venzo de training effectief schrijven van Marvin Hokstam. Mariam schrijft columns over haar zoektocht naar menszijn, haar rijkdom van twee culturen en over het spel tussen controle en loslaten. Voor Project Memre doet ze onderzoek naar haar familiegeschiedenis. Naast schrijver is Mariam lichaamsgericht therapeut, moeder van Ramses en partner van Peter.