Afbeelding
Afbeelding
Cardioloog Niels Wijkstra: maak je keuze met de juiste informatie en op basis van feiten
Niels Wijkstra (34) is cardioloog en heeft in meerdere ziekenhuizen in Nederland en Suriname gewerkt. ‘De belangrijkste drijfveer voor mij om deel te nemen aan de activiteiten van het COVID Urgent Team is informatie verstrekken over COVID en COVID vaccinatie. Ik wil niemand ‘overhalen’, ik wil informeren.’
Iedereen heeft het recht om te beslissen over zijn of haar eigen lichaam en iedereen heeft het recht om zelf die keuze te maken. Maar die keuze moet wel gemaakt worden met de juiste informatie en op basis van feiten.
Ik zie mezelf als arts als een tussenpersoon en bemiddelaar tussen de medische wereld en de Afro-Surinaamse gemeenschap. Niet iedere familie heeft een arts of medicus in hun midden, die op verjaardagen of bijeenkomsten op een informele manier kan vertellen wat hij meemaakt en hoe wetenschappelijke onderzoeken worden geïnterpreteerd.
Die informele manier van contact, zoeken we met het COVID urgent team op bijvoorbeeld markten in Ganzenhoef, in Delftshaven en de Haagse markt. En dat blijkt een groot succes!
Ik had me voorbereid op boze reacties van ‘anti-vaccers’ of hele moeilijke vragen of langer termijn bijwerkingen bijvoorbeeld (waar we eerlijk gezegd nog weinig over weten). In plaats daarvan heb ik gesprekken gehad met mensen die hele andere vragen hebben.
Zoals:
Kan ik gevaccineerd worden als ik bloedverdunners gebruik’?(Antwoord ja)
Ik ben allergisch voor antibiotica, ben ik dan ook ook automatisch allergisch voor het vaccin? (Antwoord nee).
Word ik onvruchtbaar van het vaccine?’ (NEE!)
Deze mensen hebben blijkbaar deze vragen niet kunnen stellen aan hun eigen arts of hebben op internet niet de juiste bronnen gevonden. Soms zijn ze bang om de vragen te stellen of hebben ze simpelweg geen toegang tot internet of hebben ze door culturele verschillen geen goede klik met hun huisarts.
Een volwassen man met wie ik in gesprek was zei dat hij nog nooit een ‘arts van kleur’ in Nederland heeft gezien. Dat verbaasde mij enorm. We zijn in de minderheid maar ik heb het idee dat ieder ziekenhuis en iedere afdeling toch wel iemand met een bi-culturele achtergrond in dienst heeft. Al zou dat aantal meer moeten zijn en zouden wij ons ook meer in moeten zetten voor de gezondheidskloof die steeds dieper dreigt te worden.
Ik ben heel trots op het team van ‘artsen van kleur’ dat in korte tijd bij elkaar is gekomen en wekelijks groeit. We hebben een app groep waarin we informatie delen en nieuwe informatie dagen plannen in samenwerking met de GGD.
Het “Covid Urgent Team” bestaat uit bezorgde burgers in de Afro gemeenschap die zich bundelden om het disproportionele aantal Covid infecties en doden in de Zwarte gemeenschap tegen te gaan met een campagne tegen misinformatie.
https://twitter.com/_Afromag/status/1484600111984525317?s=20&t=PhnSZZwR34_WaOvEtAOOjQ
Het CUT heeft sinds haar oprichting informatiebijeenkomsten gehouden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en is regelmatig te gast bij radiostations die door de Afro gemeenschap beluisterd worden.