4 mei herdenking; Wat doe jij?
Door Mariëla Landbrug
Vandaag 4 mei herdenkt heel Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en zij die sindsdien in oorlogssituaties zijn omgekomen. Er wordt in het bijzonder stilgestaan bij de Joodse slachtoffers van de holocaust. Een afschuwelijke periode in de Nederlandse en Europese geschiedenis die niet vergeten mag worden. Kennis speelt daarbij een grote rol. Gelukkig dragen het onderwijs, de overheid en de media hun stenen bij om ons collectief geheugen te blijven voeden. Hoe mooi is het om te zien hoe bekende Nederlanders zich inzetten via spotjes op tv, radio en internet, om ons aan 4 mei te herinneren.
Geschiedenislessen vormen de basis om respectvol om te gaan met de gevoelens van slachtoffers en nabestaanden, en jaarlijkse herdenkingen herinneren ons dat Anne Frank symbool staat voor veel meer leed. Documentaires, achtergrondverhalen en vertellingen in de media brengen het leed dat mensen van Joodse komaf is aangedaan tussen 1940 en 1945 zo aangrijpend en integer in beeld, dat de verhalen onder je huid kruipen en je niet meer loslaten.
Elk jaar op Dodenherdenking zijn wij met z'n allen 2 minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de holocaust. Hoe hartverwarmend moet het niet zijn voor de Joodse gemeenschap dat slachtoffers en nabestaanden troost en kracht kunnen putten uit de jaarlijkse herdenkingen.
Uit respect voor burgers van Joodse komaf ben ik tussen 20:00 en 20:02 uur stil. Doe jij ook mee?
Op 1 juli herdenkt een groep -vooral Nederlanders met Afrikaanse roots- afschaffing van de slavernij. Ze staan stil bij de jonge mannen en vrouwen die op barbaarse wijze zijn losgerukt van hun familie en land, gemarteld zijn, tot slaven zijn gemaakt en/of op brute wijze zijn gedood. Een afschuwelijke periode in de Nederlandse en wereldgeschiedenis die niet vergeten mag worden. Kennis speelt daarbij een grote rol. Maar helaas, de overheid, het onderwijs noch de media dragen bij om een begin van een collectief geheugen te creëren. Geen spotjes op tv, radio of internet die ons herinneren om stil te staan bij 1 juli.
Slavernij wordt gebagatelliseerd en is slechts een voetnoot in de Nederlandse geschiedenis. Velen vinden het zelfs tijd om de slavernij te vergeten terwijl figuren uit dezelfde periode -die nota bene diep in de slavenhandel zaten- nog steeds geprezen worden als nationale helden en hun nazaten genieten schaamteloos van hun rijkdom verkregen uit de slavernij. Weinigen kennen de verhalen van vrijheidshelden als Tula en Boni, laat staan van alle andere tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen die naamloos zijn gebleven.
Nabestaanden van de slachtoffers van slavernij putten troost en kracht uit de jaarlijkse herdenking op 1 juli. Maar helaas doen de gevoelens van deze burgers er niet toe, de overheidssteun aan NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis) is stopgezet. Respectloos en bijzonder wrang als je weet hoe de Nederlandse economie geprofiteerd heeft van de slavenhandel die meer dan twee eeuwen heeft geduurd!
Uit respect voor de Afrikaanse diaspora in Nederland vraag ik met deze post aandacht voor Nederlands slavernijverleden. Uit eerbied voor de 4 mei herdenking doe ik dat in stilte. Doe jij ook mee? Like, deel en/of kopieer en plak deze boodschap op je timeline als jij ook meedoet.
Mariëla Landbrug