Red een leven, word stamceldonor!
Door Kimberly Jansen
Haar positiviteit en prachtige big smile verbloemen het leed waar Laetitia al vier jaar tegen strijdt. In 2018 werd bij haar huidkanker gediagnostiseerd. Aanvankelijk werd verteld dat ze er wel 80 jaar mee kon worden: ‘‘Je gaat er eerder mee dood, dan aan dood.’’ Opgelucht haalde ze toen adem. Totdat het afgelopen januari helemaal mis ging en ze in een rollercoaster terecht kwam. Haar huidkanker was veranderd in lymfeklierkanker. En daarmee veranderde ook haar levensverwachting. Een arts gaf haar nog maximaal 2/3 jaar, tenzij zij snel een stamceltransplantatie zou ondergaan. Haar enige hoop. En dat terwijl er een schrijnend tekort is aan stamceldonoren specifiek met een Afro-achtergrond. Ben jij haar redder?
Zolang ik de kracht heb om door te gaan, ga ik door. Ik geef niet op! Ik ben nog niet klaar met leven!
Een stamcel is een cel die nog geen specialisatie heeft en zich kan ontwikkelen tot verschillende celtypes, zoals bloedcellen of huidcellen. Hierbij geldt dat jonge cellen meer mogelijkheden in zich dragen. Daarom worden bij stamceldonatie vooral mensen tussen 18-35 jaar opgeroepen om zich aan te melden. Stamcellen brengen nieuwe cellen voort, repareren beschadigd weefsel en vervangen dode cellen. Bij een stamceltransplantatie worden kwaadaardige, verzwakte of afwezige stamcellen vervangen door gezonde cellen van een donor. Deze cellen ontwikkelen zich, onder andere, tot bloedcellen. Daarvan gaan de witte bloedcellen het gevecht aan met de kankercellen in het lichaam.
De match tussen een patiënt en donor wordt gemaakt op basis van weefseltypering. Dit wordt getoetst doordat een potentiële match thuis wangslijmvlies afneemt met een wattenstaafje en dit opstuurt naar een lab. De weefseltypering moet nagenoeg identiek zijn voor een succesvolle en veilige transplantatie. Afkomst speelt hierbij een belangrijke rol, omdat mensen met dezelfde roots een grotere kans op een match hebben.
Het grote probleem is dat er weinig aanbod is van donoren met een Afro-achtergrond. Dit komt onder andere doordat er in veel landen geen of nauwelijks aanmeldpunten zijn. Dit geldt ook voor Suriname. Onwetendheid is een ander probleem. Er is weinig informatieverstrekking en het belang en nut van stamceldonatie wordt onvoldoende duidelijk gemaakt. Weinig informatie betekent weinig aanmeldingen. Laetitia probeert dit te veranderen door via social media en interviews het bereik te vergroten.
Ze beaamt dat het een ieder kan overkomen. Bij haar begon het met allerlei zwarte vlekjes op haar huid, die zich snel verspreidden en uiteindelijk begonnen te jeuken. Ze werd van de ene medisch specialist naar de ander gestuurd, maar in het begin kon niemand uitsluitsel geven. Eczeem? Schimmel? Een dermatoloog stuurde haar uiteindelijk door naar het ziekenhuis, omdat hij zelf weinig ervaring had met de donkere huid. Na het afnemen van een biopt werd huidkanker vastgesteld.
Lichttherapie, hormoonzalven, orthomoleculaire therapie, bestralingen, boosterolie uit Suriname, chemotherapie en immunotherapie. Niks hielp. De enige optie is stamceldonatie. Laetitia helpt zichzelf door deze moeilijke periode heen door gesprekken te voeren met een coach, door te mediteren en te koken en door te genieten van momenten met familie en vrienden. Maar Laetitia geeft niet op: ‘‘zolang ik de kracht heb om door te gaan, ga ik door. Ik geef niet op! Ik ben nog niet klaar met leven!’’
Help Laetitia en andere patiënten met Afro-roost en meld je nu aan via https://www.matchis.nl/. Wie weet redden jouw stamcellen een mensenleven!