Mo Hersi sprak Mitchell Esajas


Mitchell Esajas is mede-oprichter van The Black Archives, een historisch archief gevestigd in het pand van Vereniging Ons Suriname in Amsterdam, waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, activiteiten en literatuur vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven.

In dit openhartig interview met The Messenger Mo Hersi vertelt hij over zijn jeugd, zijn studie bij de UVA, de start van New Urban Collectieve, over Kick out Zwart Piet, de toekomst van The Black Archives, de verborgen geschiedenis van Surinamers in Nederland, het activisme en hoe hij zich voelde de dag na de A7 blokkade richting Dokkum.

Het  gesprek gaat ook over het interview bij bij RTL Late Night met Twan Huys, waar hij met Jerry Afriyie en Jenny Douwes aan tafel zit, over het gebrek aan diversiteit op tv en hoe hij het vertrouwen in Nederlands media verloor, over het racisme en Zap de N*ger. “Wat voor effect hebben racistische prentboeken op kinderen en is het Sinterklaas feest wel echt een kinderfeest?” vroeg Mo hem.

Opmerkelijke opmerkingen gingen over booking agents en event managers die je vooraf censuur opleggen als je komt spreken. “Wees vooral niet te black”. En dat de positie van zwarte Nederlanders nu is: “We zijn het zat om over racisme te spreken, is dat de juiste instelling?

En verder over hoe het activisme van Kick Out Zwarte Piet de weg opende voor heel veel andere mensen, over white fragility is in Nederland en zwarte mensen die witte mensen proberen te helpen bij de discussie over racisme.

Hoe ziet Mitchell de toekomst, welke nieuwe mogelijkheden brengt de Corona crisis