Fryslân staat stil bij 150 jaar afschaffing slavernij met muzikale theatervoorstelling
Pier21, Untold, Volksoperahuis, Stadsschouwburg De Harmonie en Stichting comité presenteren van 30 juni tot 1 juli de unieke muzikale theatervoorstelling Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei.
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de voormalige koloniën afschafte. De periode van kolonialisme is een zeer pijnlijk, belangrijk en onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. En niet alleen is het een geschiedenis, het werkt door tot op de dag van vandaag. Vorig jaar heeft de regering haar excuses aangeboden voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden en de doorwerking daarvan naar het heden.
Om meer bewustwording en betrokkenheid over dit onderwerp in Fryslân te creëren, is een prachtige muzikale theatervoorstelling ontstaan waarin het slavernijverleden van Leeuwarden en het debat van vandaag centraal staan.
Een magische voorstelling met muziek, dans en zang in het Papiaments, Sranantongo en Frysk over de doorwerking van het slavernijverleden in Fryslân”.
Het schrijfproces over de koloniale geschiedenis van Fryslân
Het is van belang om dit onderwerp op een juiste manier te vertalen naar een voorstelling. Guus Pengel, schrijver van Un dia nobo, doet dit door goed te luisteren naar verhalen van mensen uit de Caribische gemeenschap van Fryslân. “Ik vind het schrijfproces in samenwerking met de Caribische gemeenschap cruciaal. Ik weet zelf namelijk weinig van Leeuwarden en doordat die groep je van informatie voorziet, maak je keuzes met wat voor verhaal je vertelt, welke personen je centraal stelt en welke thema’s je in de voorstelling verwerkt. Dat is een hele fijne manier van werken en broodnodig. Want zonder de omgeving en de mensen, heeft het geen zin om zo’n stuk te schrijven. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Guus Pengel zich de koloniale geschiedenis van Leeuwarden toe-eigent."
Dit verhaal vertel je niet alleen
Pier21 slaat de handen ineen met diverse coproducenten en samenwerkingspartners om zo het verhaal op de juiste wijze te vertellen. Samen met Untold, Het Volksoperahuis, Stadsschouwburg De Harmonie, het comité 30 juni - 1 juli Fryslân en Amaryllis is er gewerkt aan Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei. Het theater- en dansgezelschap Untold was een van de eerste partners die betrokken waren bij de voorstelling. Untold is gevestigd in het Bijlmerparktheater in Amsterdam en komt speciaal naar Leeuwarden om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. “Wij staan voor de onvertelde verhalen vanuit de Afrikaanse diaspora, het slavernijverleden van Fryslân is daar ook een belangrijk onderdeel van”, vertelt Otmar Watson, directeur van Untold. “Voor Untold is het van belang om ook juist hier dit verhaal te vertellen”. Ook voor zangeres en actrice Yuli Minguel is het een bijzondere ervaring om deel uit te maken van deze voorstelling, “Het is een droom die uitkomt om via een multidisciplinaire voorstelling de impact van dit verleden op ons heden te kunnen tonen, waar de wortel van bijvoorbeeld etnisch profileren ligt. Waarbij we ongemakkelijk maar toch licht de dialoog en de verbinding met elkaar aan willen gaan, samen op weg naar een nieuwe dag.”
Over Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei
Beveiligers Es (Yuli Minguel) en Wietske (Hiske Oosterwijk) zijn belast met de beveiliging van een oud schilderij waarop een zwarte bediende staat afgebeeld. Het koloniale schilderij veroorzaakt spanning tussen de twee dames en Es besluit tot actie over te gaan, maar tegen welke prijs? Wanneer het schilderij tot leven komt worden Es en Wietske, onder leiding van de zwarte bediende en met zang en dans van Untold, langs de slavernijgeschiedenis van Curaçao, Suriname, Afrika en Fryslân geleid. Wat ontdekken ze in het verleden en wat nemen ze mee terug naar het heden?
Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei speelt vanaf 6 juni tot en met 9 juli bij het Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden. Met Yuli Minguel en Hiske Oosterwijk en dans en muziek van Untold. Het scenario is geschreven door Guus Pengel en de regie is in handen van Kees Scholten van het Volksoperahuis.
Foto: Afrida Adema