Afbeelding

Rutte beantwoordde Jesse Jacksons brief nooit - Rainbow Push

Premier Rutte is Jesse Jackson totaal aan het ghosten. De vermaarde afro-Amerikaanse predikant en burgerrechtenactivist stuurde onze regeringsleider twee maanden een bericht om hem te verzoeken zijn zwarte pietenstandpunt te herzien, maar Rutte heeft tot op heden niet gereageerd.

“We hebben alleen een confirmatie ontvangen (van het kantoor van de Nederlandse ambassadeur in Washington DC), dat die de brief hebben ontvangen en dat het was doorgestuurd naar de premier. Dat was onze laatste communicatie met een Nederlandse ambtenaar. We ontvingen geen bericht terug van de premier of zijn vertegenwoordiging,” schreef James Gomez, Director for International Affairs van Jesse Jacksons Rainbow/PUSH Coalition in Bethesda, Maryland.

Gomez schreef dit  als reactie op een vraag van de antiracisme organisatie InterNational AntiRacism Group [INARG] of Rutte netjes had geantwoord. 


Denk je dat Rutte een tyuri maakte toen hij dat bericht van Jesse Jackson had zien binnenkomen? Zie je hem ook die hele stapel papier die op zijn tafel lag, boos smijten in het gezicht van zijn assistent?


Enfin.

Jesse Jackson had het bericht op 17 juni gestuurd naar Rutte, om de Nederlandse premier erop te wijzen dat het niet gepast was om te zeggen dat hij zwarte Piet niet racistisch vindt.

De premier zei eens “zwarte piet is zwart” en “zwarte piet is geen zaak van de politiek” en ook -je zou het niet geloven als het niet waar was- dat hij het moeilijker heeft dan zijn Antilliaanse vrienden die zwarte piet spelen, omdat zij “die roet niet van hun gezicht hoeven te vegen naderhand”. Maar in juni flikflakte hij als een onhandige gymnast over de racistische karikatuur.

Hij zei aan het begin van de maand dat hij in de loop van de tijd veel mensen heeft ontmoet "met een donkere huidskleur die zeiden zich ongelofelijk gediscrimineerd te voelen omdat zwarte piet zwart was … en dat is het laatste wat je wilt bij een Sinterklaasfeest."

Maar toen boze pro-pieters nog bozer werden omdat de premier zwarte mensen hun gevoelens ter overweging nam, koos hij eieren voor zijn geld en zei hij dat ook al was “hijzelf anders gaan denken over zwarte piet dat niet betekent dat mensen die aan zwarte piet vasthouden racisten zouden zijn.”  En zwarte piet was ook geen ‘racistisch symbool’, ook al begrijpt hij wel dat er mensen ‘pijn van ondervinden’. Daar is toch geen touw aan vast te knopen? Maar ja, als je mensen moet tevredenstellen die plezier beleven aan andere mensen pijn doen, dan hoeft er geen knoop in dat touw.

Dominee Jackson riep hem op om de knoop gewoon door te hakken. “Ik denk dat het niet gepast was om nu te zeggen dat u het leed van zwarte mensen betreffende zwarte Piet beter begrijpt, én tegelijkertijd te zeggen dat u niet denkt dat zwarte Piet racistisch is.”

Hij riep de premier op om als leider van het land antiracisme demonstranten te ondersteunen (in hun inspanningen) om spoedig een eind te brengen aan zwarte Piet. De hele wereld rouwt na de brute moord op George Floyd, die gevolgd werd door wereldwijde massaprotestdemonstraties die roepen voor actie tegen racisme.

Ik schrijf u om er bij u aan te dringen dat u uw morele geweten volgt en datgene doet waarvan u gelooft en weet dat het ’t juiste is. U heeft zelf eens zwarte Piet gespeeld en u heeft daardoor een toegevoegde verantwoordelijkheid om deze aanstootgevende traditie te beëindigen.”

Rutte reageerde daar dus nooit op, maar volgens James Gomez, Jacksons vertegenwoordiger, blijft de veteraan burgerrechtenactivist die nog met Martin Luther King op de bres stond, erin geloven dat onze premier zijn morele geweten zal weten te vinden.

Rev. Jackson blijft staan achter de brief en hij hoopt dat premier Rutte zijn belangrijke positie en autoriteit zal gebruiken om het morele ding te doen – zwarte piet veroordelen en zich scharen achter de campagne om het te verbannen.

Tja. Rutte gaf inmiddels vol gas aan zijn stoomwals die al eeuwen zwarte gevoelens vergruizelt.

Op 1 juli, terwijl Nederland even stilstond bij haar slavernijverleden en zowel minister van Onderwijs en Wetenschap Ingrid van Engelshoven als Amsterdam Burgemeester Femke Halsema hun afschuw uitspraken over de Nederlandse rol erin, zei Rutte dat het kabinet geen voorstander is van excuses voor het slavernijverleden, waar een groot deel van de zwarte gemeenschap om vraagt. “Excuses gaan voor polarisatie zorgen,” zei hij. Premier Rutte is 53.