Afbeelding

Afrovibes: actueel hedendaags Afrika in kunst en cultuur

“Afrika is hip, Afrika is cool. Verwacht spannende en verrassende ontmoetingen met Afrikaanse en Afro-Nederlandse kunstenaars, artiesten en theatermakers in een actueel kleurrijk festival. En verwacht een feestje!” Een citaat van de organisatie van het Afrovibes festival dat loopt van 7 tot 17 oktober 2015.

Het festival heeft in 2015 zijn 12e editie. Het festival werd voor het eerste gehouden in 1999 in Amsterdam in theater De Rode Hoed met 250 bezoekers. Sindsdien is het festival uitgegroeid tot een jaarlijks internationaal kunstfestival met actuele dans en theatervoorstellingen, design en mode uit Zuidelijk Afrika.

Afrovibes laat actueel hedendaags Afrika zien in kunst en cultuur. Het festival werkt samen met jonge Nederlandse theatermakers, kunstenaars en gezelschappen, organiseert internationale coproducties voor dans en theater met Nederlandse en Afrikaanse theatermakers en heeft een talentontwikkelingsprogramma.

Het festival vindt sinds een aantal jaren plaats vindt in meerdere steden in Nederland: Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Hoofdlocatie van het festival is Amsterdam. Sinds 2010 is het festival ook in Engeland in meerdere steden, waaronder Londen, Manchester, Birmingham, Liverpool, Newcastle. In 2014 trok het festival in Nederland 5000 bezoekers, in Engeland waren er 15.000 bezoekers.

Verwacht een spannende en verrassende ontmoetingen met Afrikaanse en Afro-Nederlandse kunstenaars, artiesten en theatermakers. Het Compagnietheater in Amsterdam is de kern van het festival met een feestje van vier dagen met iedere avond optredens groot en klein in alle ruimten van het gebouw, de zalen, de foyer, de bar.

Er is dans:

- de voorstelling Page 27 uit Zuid-Afrika, energieke dansvoorstelling met acht topdansers van Vuyani Dance Theatre uit Johannesburg, Zuid-Afrika’s meest gerenommeerde moderne dansgezelschap. Met de Zuid-Afrikaanse choreografe Lulu Mlangeni, in 2010  winnaar van So You Think you can Dance, nu een van Zuid-Afrika’s meest opvallende danstalenten. In dit strakke dansstuk voel je de spanning tussen Afrikaanse ritmes en moderne dans, tussen traditie en moderniteit en tussen mannen en vrouwen. Verwacht een adembenemende explosie van muziek, dans, licht en emotie.

Waar: Compagnietheater Amsterdam, Stadsschouwburg Utrecht en Theater aan het Spui in Den Haag

- We Left en Couched, twee urban dansvoorstellingen uit Kaapstad van vier jonge dansers van Jazzart in Kaapstad, jong en levenslustig. Zij dansen soms als acrobaten tegen de muren op. Deze dansvoorstellingen gaan over mannen, mannenvriendschappen en vaders en zonen. In het Compagnietheater dansen de Zuid-Afrikaanse Jazzart dansers samen met dansers van DOX uit Utrecht in een spiksplinternieuwe voorstelling Jonga/Kijken met streetdance new style, hiphop en break. Jonga /Kijken is een frisse shake van Afrikaanse dansstijlen met hedendaagse en urban dans.

Waar: Compagnietheater en Bijlmer Parktheater Amsterdam, Stadsschouwburg Utrecht en Theater aan het Spui in Den Haag

- Quartier Libres, een dansvoorstelling uit Ivoorkust. Vrouwen, vrijheid en strijd, dat zijn de woorden van de Ivoriaanse choreorafe en danser Nadia Beugré. Quartiers Libres is haar ademloze solo. Gekleed in een sexy lamé jurk neemt zij, rauw en energiek, het podium in bezit met danspassen als zweepslagen. Beugré gaat een directe confrontatie aan met de bezoekers wanneer zij haar glanzende kleding langzaam aflegt en eindigt als een glinsterende plastic cocon van honderden waterflessen.  Quartiers Libres is een zoektocht van Nadia Beugré naar persoonlijke vrijheid en de grenzen van vrije expressie en draait om de vraag: uit welke openbare ruimten worden we verjaagd, welke straten durven we straks niet meer over te steken? Ms. Beugré knows how to knock the air out of people’ New York Times

Waar: Compagnietheater Amsterdam

Er is theater:

- de voorstelling The Line uit Zuid-Afrika.  ‘Niets is zo krachtig als op het podium een verhaal vertellen dat mensen in het dagelijkse leven liever vermijden’, schreef de Zuid-Afrikaanse kunstcriticus Diane de Beer over The Line. Hoe kan je eigen buurman ineens je grootste vijand worden? Wanneer wordt je van slachtoffer tot dader? In The Line neemt de Zuid-Afrikaanse regisseur Gina Shmukler de gewelddadige aanvallen op migranten en vluchtelingen in Zuid-Afrika onder de loep. De acteurs in The Line confronteren ons met ongemakkelijke uitspraken van gewone mensen over migranten en vluchtelingen. Hoe ga je om met vreemdelingen? Een spannende, maar confronterende voorstelling die ook stof tot denken geeft over onze eigen vluchtelingen en migrantendrama’s in Europa. Met nagesprekken, inleiding en een diner van en met We Are Here (vluchtelingen collectief in Amsterdam).

Waar: Compagnietheater Amsterdam, Institute of Social Studies in Den Haag

- de voorstelling Undone uit Zuid-Afrika. Een betoverende en sensuele theatervoorstelling van de jonge Zuid-Afrikaanse theatermaker Wessel Pretorius. Over een jonge blanke Zuid-Afrikaan op zoek naar zijn identiteit in Zuid-Afrika. Zijn arrogante vader, afwezige moeder en zijn egocentrische broer belemmeren hem in zijn zoektocht. Slechts gekleed in zijn slipje en zittend in een badkuip speelt Wessel Pretorius een mix van tekst,  poëzie, komedie en bewegingstheater, in een afwisseling van Engels met Afrikaans, begeleid met muziek. Undone was een groot succes op het Edinburgh Festival.

Waar: Compagnietheater Amsterdam en Theater aan het Spui in Den Haag

Er is fashion / mode:

Lady Africa (Designer Fashion Labels) brengt een sprankelende modeshow geven in Theater aan het Spui in Den Haag. De catwalk looks zullen een weerspiegeling zijn van de hedendaagse African Fashion gecombineerd met de Nederlandse modetrends. Een prachtige mix van diverse modellen betreden de catwalk betreden, jong, oud, slank, curvy, ladies & sirs zullen een aantal kleurrijke en exotische designer looks tonen. Met als 'Grande Dame’ en de ultieme ‘Mother Africa': Jetty Mathurin. Aansluitend is er de gelegenheid om een selectie van de looks aan te schaffen in de Pop-Up Store van Lady Africa in het theater.

Waar: Theater aan het Spui in Den Haag

Er is muziek:

- This is what urban Africa sounds like. AfroLosjes en Afrovibes samen. De beste afro beat, afro house tracks en dopeste sounds die Afrika heeft, gemixt met uptempo tunes uit andere werelddelen in de Afro Sound club van AfroLosjes. Een floor fillersavond waarin je Los gaat! Van Azonto tot Baila Funk & Afro House. Samen met Hemelbesem, rapper uit Zuid-Afrika en op elk Zuid-Afrikaans hiphop feest. In zijn rap laat hij de Afrikaanse taal horen zoals het op straat wordt gebruikt, de slang, uitspraken en woordspelingen. ‘Moenie Worry Nie’, zoals hij zelf zou zeggen, Hemelbesem met Afrolosjes!

Verder treden op de Haagse formatie Kern Koppen, De Wolff, Gerson Main, de Zuid-Afrikaanse rapper Zuluboy en de Nederlandse gitarist Joep Pelt

Waar: Compagnietheater Amsterdam en Theater aan het Spui in Den Haag

AFROVIBES 2015 SAMENGEVAT:

Page 27//  een dansspektakel van hiphop, moderne en Afrikaanse dans met acht dansers van Vuyani Dance Theatre in Johannesburg, het meest gerenommeerde moderne dansgezelschap in Zuid-Afrika. Een explosie van muziek, dans, intensiteit en emotie over de kracht van Afrikaanse vrouwen.

Quartiers Libres // Een dansperformance van de Ivoriaanse choreografe Nadia Beugré, waarin zij taboes en grenzen van vrije expressie en meningsuiting verkent. Gekleed in een sexy lamé jurk neemt Nadia Beugré rauw en energiek het podium in bezit met danspassen als zweepslagen en gaat de confrontatie aan met het publiek.

We Left & Couched // twee urban dansvoorstellingen van vier jonge levenslustige dansers van Jazzart in Kaapstad. Zij dansen soms als acrobaten tegen de muren op. In het Compagnietheater dansen de Zuid-Afrikanen samen met dansers van DOX uit Utrecht in een spiksplinternieuwe voorstelling Jonga/Kijken met streetdance new style, hiphop en break in een frisse shake van Afrikaanse dansstijlen met hedendaagse urban dance.

Undone // Van de Zuid-Afrikaanse theatermaker Wessel Pretorius uit Kaapstad. Een coming of age verhaal van een jonge blanke Zuid-Afrikaan op zoek naar zijn identiteit in Zuid-Afrika. Liggend in bad, ontkleed vertelt hij over zijn arrogante vader, afwezige moeder en egocentrische broer die hem belemmeren in zijn zoektocht.

The Line // Niets is zo krachtig als op het podium een verhaal vertellen dat men in het dagelijks leven vermijdt. Hoe kan je buurman tot je grootste vijand worden? In The Line neemt de Zuid-Afrikaanse regisseur Gina Shmukler de gewelddadige aanvallen op migranten in Zuid-Afrika onder de loep en confronteert ons met ongemakkelijke uitspraken van gewone mensen over migranten. Een spannende voorstelling die stof tot nadenken geeft over onze eigen migrantendrama’s in Europa.

Jong talent
Nieuw talent krijgt volop kans op Afrovibes. Urban dansgezelschap DOX uit Utrecht brengt een nieuwe voorstelling met dansers van Jazzart uit Kaapstad. Helen Kamperveen en Jette Derlagen brengen Paramaribo-Texel en Untold uit Amsterdam Zuidoost brengt de eerste teaser van haar nieuwe voorstelling Konfo.

Fashion / mode:

Lady Africa (Designer Fashion Labels) brengt een sprankelende modeshow. Een catwalk die een weerspiegeling is van hedendaagse African Fashion en Nederlandse modetrends. Modellen jong, oud, slank, curvy, ladies & sirs betreden de catwalk en tonen kleurrijke en exotische designer looks. Met als 'Grande Dame’ en ultieme ‘Mother Africa' Jetty Mathurin op de catwalk. 

Het festival heeft elke avond muziek in het Compagnietheater, met Afrolosjes en de dopeste sounds uit Afrika, Gerson Main, DeWolff, Joep Pelt, en Hemelbesem (Zuid Afrika).

 Bekijk het hele programma: www.afrovibes.nl.