Afbeelding

Guno MacIntosch aan het flyeren in de Amsterdamse Poort

Yaw MacInstosh verwacht een verrassende uitslag met DENK

Met nog twee dagen te gaan voordat de Tweede Kamer verkiezingen 2023 gehouden worden, kwamen wij afgelopen maandag 20 november 2023, DENK kandidaat Yaw MacIntosh tegen in de Amsterdamse Poort. "We zijn in het veld," riep hij enthousiast wapperend met flyers. Yaw, ook bekend als Guno Macintosh, maakte tijdens het flyeren even tijd om wat vragen te beantwoorden:

Introduceer je. Wat is je naam, achtergrond (opleiding, werk etc.)

Brada Yaw

Mijn naam is Guno Johnson Mac Intosch, geboren in 1960 in Paramaribo en op 11 jarige leeftijd in 1970 naar Nederland gekomen in het kader van gezinshereniging. Het was een toffe overgang, want ik kwam in de winterperiode en kreeg al gauw te maken met discriminatie op school en moest al direct voor mezelf opkomen. Na de basisschool heb ik mavo, Havo afgetikt  en aansluitend mijn  bachelor Personeelswerk behaald in 1984. Ben toen mijn carrière in de commerciële wereld begonnen door advertenties in online of offline binnen te halen voor bedrijven als Gouden Gids, Telegraaf, Amsterdams Stadsblad en Microsoft. Ben als accountmanager begonnen en uiteindelijk als salesmanager.

In 2012 heb ik besloten om samen met een partner een export business te starten in gebruikte autobanden naar Senegal. Deze business heb ik ruim 2 jaar gedaan. 

Naast mijn  commerciële ervaringen van ruim 25 jaar ben ik ook altijd actief geweest in het sociaal maatschappelijk werk door verschillende bestuursfuncties in stichtingen te bekleden in Maarssen en Amsterdam. De afgelopen 6 jaar heb ik samen met een partner een coaching en training bedrijf 2W Coaching en Training. Het doel van dit bedrijf is om bedrijven en overheden te helpen in het erkennen en implementeren  van vraagstukken die te maken hebben met diversiteit en inclusie. Door mijn ervaring in deze business heb ik meer inzicht gekregen in het  systeem van uitsluiting en racisme van onze jongeren op de arbeidsmarkt en het onderwijs.

Sinds op 26 juni ben ik als leider naar voren geschoven vanuit de grass roots organisatie. Ik ben bestuurslid bij Stichting Grani (penningmeester) en activist als het gaat om rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid voor onze community.

Wat drijft je tot je politieke carrière? Wat hoop je ermee te bereiken?

Mijn beweegreden om in de politiek te gaan is om meer inzicht en invloed te krijgen in de besluitvorming van wetten en moties. Een voorbeeld van onmacht bekroop mijn tien we met onze senioren burgers met bussen naar Den Haag afreisden om onze AOW hiaat te bespreken en op te lossen. Wij zaten op de publiekstribune  en moesten bijna als een tribunaal onze zaak pleiten waarbij niemand van ons vertegenwoordigd was om voor onze zaak te strijden. Toen dacht ik, als er niemand van ons deel uit maakt van de regering, dan komt het niet goed met onze zwarte agenda. Dat was voor mij een reden om na te denken om in de politiek te gaan. Ik ben in de eerste instantie bij UCF ( Ubuntu) 3 jaar geleden begonnen als aspirant politicus, maar we kregen niet voldoende stemmen om te participeren in de politieke arena.

Hoe ben je in de politiek beland trouwens? 

Na een paar jaar stilte en pleiten voor onze zaak in de lokale politie door te strijden voor een accommodatie voor Sabi Yu Rutu skoro kwam ik vanwege mijn activistische activiteiten vanuit Boni en Grani steeds meer te maken met onrecht in verschillende leefgebieden las onderwijs, arbeidsmarkt, recht op betaalbare woning, etc. Het meest recente op het internationaal  gebied van protest als activist was een brief aan de regering van Tunesië over de migratie deal . Tunesië kreeg 65  miljoen voor het tegenhouden van personen die naar Europa wilden komen. Deze deal is inmiddels ingetrokken. De dag dat we deze protestbrief aan de ambassade aanboden werd mij gevraagd als ik namens de grassroots organisaties ik beschikbaar was om mee te doen met de Tweede Kamer verkiezingen. Heb hierover bedenktijd genomen en toen bespoten om deze uitdaging aan te pakken . 

Yaw

Waarom Denk?

DENK is een beweging die ontstaan is uit onvrede met de traditionele partij PVDA. De partij werd opgericht gevormd door Tunahan Kuzu i, Selçuk Öztürk en Gladys Albitouw.

DENK is een partij die van mening is dat Nederland voor iedereen is en daarom gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid als kompas heeft voor een harmonieuze samenleving.  Daarom strijden tegen racisme en discriminatie  en ook oog en oren hebben van onze agenda . De excuses zijn mede tot stand gekomen door druk vanuit de fractie van DENK. Om het bespreekbaar maken van het AOW gat en toeslagenmisdaad heeft duidelijk gemaakt dat DENK openstaat voor onze community. In het programma van deze verkiezingen hebben we kunnen onderhandelen met het bestuur van DENK over onze agenda. Na de excuses van de koning Willem Alexander  en komma van Rutte moeten  we in de Tweede Kamer aanwezig zijn om deze zaken goed te bespreken en zoeken naar oplossingen voor de huidige en komende generaties.

Waar in je carrière ben je het meest trots op? Wat heb je bereikt/bewerkstelligd?  

Waar ik bijzonder trots op ben is dat ik in mijn commerciële carrière bij Microsoft als blijk van waardering een Award heb mogen ontvangen voor een grote online deal  bij een telecom bedrijf in de startfase van e commerce  binnen Europa. Een ander puntwaar ik bijzonder trots op ben is mijn rol als coördinator bij Sabi Yu Rutu Skoro .

We draaien al 5 jaar en willen uiteindelijk een basisschool  en daar hebben we o.a. de politiek voor nodig. Mijn toevoeging in het parlement is om vanuit onze community een duidelijk boodschap te brengen namens onze community. Het kan gaan om inkomen, educatie, buitenlands beleid, dekolonisatie proces van verschillende landen positief beïnvloeden, etc.

Wat verwacht je van na de verkiezingen?

Ik verwacht dat DENK een verrassende uitslag zal hebben met een winst van 3 zetels en waarvan ik met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer zal komen. Zaken die vanuit de politiek moeten worden aangepakt: vernieuwing in het onderwijs, meer sociale huurbouw woningen realiseren. zorgpremie verlagen en afschaffen van het eigen risico. Natuurlijk realiseer ik me dat deze investeringen ergens van betaald moeten worden. De overheid moet keuzes maken als het gaat om subsidie voor fossielenbrandstof  Er is een bedrag van 40 miljard vrijgemaakt voor het bedrijfsleven Als de overheid 50% van dit budget naar de burgers brengt en als we uitgaan dat we 900.000 personen in armoede leven, dan kan de overheid deze burgers 1500 a 2000   per jaar extra inkomsten geven.

Foto: Ellen Kolff, Amersfoort
Ellen Kolff, Amersfoort

De verkiezingen gaan natuurlijk niet alleen over mensen van Afrikaanse afkomst en I&D etc. Welke onderwerpen liggen jou het dichtst bij je hart die vanuit de politiek moeten worden aangepakt. Hoe staat jouw partij in die kwesties ervoor?

In het partij programma van DENK komen alle doelgroepen in de samenleving aan bod. DENK is van mening dat  dat het OV en ziektekostenpremie voor iedereen goedkoper kan. De onderwerpen waar ik me het meest voor zal inzetten is het dossier van doorwerking van slavernij in Suriname, Antillen en Afrika.Racisme moet ook binnen een juridisch kader in de grondwet worden opgenomen.

Ik weet wel dat als ik in de Tweede Kamer moet werken er veel privé tijd zal kwijtraken. Sabi Yu Rutu heeft na vijf jaar bestaan al een duurzaam karakter en ik  zal vanuit mijn nieuwe politiek netwerk kijken ,hoe we onze eigen school kunnen realiseren.

Tegelijk realiseer ik dat als er voldoende personen vertrouwen in me hebben om deze job aan te kunnen, dan moet ik ervoor gaan. Voor onze kinderen zal het ook een stimulerende effect hebben. Je droom waarmaken kan soms vanuit verschillende hoeken komen. Daarom willen we de kinderen van Sabi Yu Rutu laten weten dat ze tot veel in staat zijn als je iets doen met passie en een bepaalde discipline.