Afbeelding

inclusion

Techleap-onderzoek toont perceptiekloof in diversiteit onder techmedewerkers

Bijna de helft van de mannen in Nederland (47%) vindt dat het belang van diversiteit op de werkvloer overdreven wordt, tegenover een kwart (24%) van de vrouwen. Dit blijkt uit het State of Inclusion in Dutch Tech onderzoek, uitgevoerd door Diverse Leaders in Tech (een initiatief van Techleap). Het rapport zegt dat bovendien een derde van de mannen (34%) de toegevoegde waarde van diversiteit niet ziet, terwijl 9 op de 10 vrouwen (86%) wel geloven dat diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie belangrijk is voor bedrijfssucces.

Het onderzoek is gepresenteerd tijdens de DEI in Tech Summit. Het wijst uit dat de perceptiekloof in de Nederlandse techindustrie aanhoudt : Nederlandse techmedewerkers zijn verdeeld over het onderwerp diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Desalniettemin is de Nederlandse techsector in het algemeen positief gestemd over diversiteit op de werkvloer. De urgentie om echte vooruitgang te boeken in de aanpak van ongelijkheid ontbreekt echter. Techleap stelt dat twee cruciale stappen nodig zijn om de perceptiekloof te dichten. Enerzijds moet er meer bewustzijn komen over hoe diversiteit direct bijdraagt aan bedrijfssucces. Daarnaast is het belangrijk om beter te begrijpen hoe inclusie in de techsector daadwerkelijk beleefd wordt door verschillende groepen.

Techsector ziet voordelen, maar weerstand groeit als initiatieven concreet worden
Het onderzoek toont ook dat veel Nederlandse techmedewerkers het belang van diversiteit en inclusie erkennen. Twee derde (66%) vindt het belangrijk dat in hun organisatie actief stappen ondernomen worden. Dit is niet alleen vanuit sociale overwegingen (50%), 62% gelooft dat het bijdraagt aan een positief imago en het bereik van diverse doelgroepen.

Hoewel veel techmedewerkers het belang dus erkennen, is het opvallend dat er steeds meer weerstand en kritiek komt naarmate de initiatieven concreter worden. Veel respondenten stellen dat het onderwerp overdreven wordt en zien niet veel heil in het stellen van doelen en verantwoordelijkheden.

“De kloof tussen hoe we diversiteit naar buiten uitdragen en wat we in de realiteit zien, is een wake-up call voor de hele industrie", verklaart Ingrid Tappin, Director Diverse Leaders in Tech bij Techleap. “Ook als je kijkt naar de huidige verkiezingsdiscussies zie je dat thema's als diversiteit en gelijke kansen onder een enorm vergrootglas liggen. We moeten ons bewust zijn dat we het beste talent nodig hebben, en daarom juist op dit thema versnellen. Zo helpen we mensen vooruit en kunnen we Nederland laten doorgroeien."
 

Hoewel driekwart (77%) van de techmedewerkers denkt dat iedereen gelijke kansen krijgt, en meer dan twee derde (71%) tevreden is met hoe ongelijkwaardigheid wordt aangepakt, wordt dit niet altijd zo ervaren door andere groepen. Ruim een derde (35%) van de medewerkers met een migratieachtergrond noemt discriminatie een groot probleem in de techindustrie, en 45% zegt niet gelijkwaardig te worden behandeld.
 

Er is sprake van een inclusie-perceptiekloof die we niet mogen negeren”, stelt Tappin. “Organisaties moeten dit signaal serieus nemen en investeren in educatie en begrip rondom de waarde van diversiteit en inclusie. Door deze aspecten meetbaar te maken, kun je diversiteit benutten als een katalysator voor bedrijfssucces en creëren we een gelijke omgeving voor alle medewerkers.”

Jonge medewerkers geloven in divers leiderschap, maar kennis ontbreekt
Minder dan de helft van de respondenten (49%) gelooft dat een divers managementteam belangrijk is voor het bedrijf. Jonge mensen (Gen Y en Z) onderkennen vaker het belang van rolmodellen: 61% benoemt de toegevoegde waarde van divers leiderschap. Slechts 2 op de 5 (39%) van de medewerkers boven de 44 zien het belang van diversiteit in de top.

Techmedewerkers zijn niet bekend met initiatieven die diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie op de werkvloer trachten te verbeteren. Maar liefst twee derde (65%) kan geen concrete acties noemen die binnen hun organisatie worden genomen. Daarnaast gelooft 60% dat aanvullende investeringen om diversiteit te stimuleren niet nodig zijn en ziet slechts een kwart (27%) de waarde van quota in om hun bedrijf te helpen een betere afspiegeling van de maatschappij te worden.

Download het rapport: The State of Inclusion in Dutch Tech

Het State of Inclusion in Dutch Tech onderzoek is een onderzoek van Diverse Leaders in Tech (een initiatief van Techleap) in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Het is onthuld tijdens DEI Tech Summit, een evenement dat in teken staat om techbedrijven zakelijk vooruit te helpen met diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.037 techmedewerkers in Nederland.

Over Techleap

Techleap is een non-profitorganisatie die gedeeltelijk wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Techleap heeft als doelstelling om Nederlandse tech startups en scaleups sneller en beter te laten groeien. De organisatie creëert een optimaal klimaat voor technologiebedrijven om te schalen door kennis te vergaren en te delen, door de voorwaarden op het gebied van valorisatie, financiering, talent en markttoegang te verbeteren en door het versterken van een inclusieve gemeenschap van techondernemers. Zo kan Nederland beter inspelen op grote maatschappelijke transities, het veiligstellen van de werkgelegenheid en het verdienvermogen voor de toekomst.