Afbeelding

kenyo

Sint Maartense zanger Kenyo brengt 'boodschap van eenheid' naar opening 'Nationaal stilstaan bij corona'-expo

Wanneer de koning Willem Alexander op vrijdag 29 september 2023 in Noord Brabant de opening verricht van het rondtrekkende monument ‘Nationaal stilstaan bij corona”, zal één gezicht opvallen op het podium: dat van de Sint Maartense zanger Kenyo Baly. De charismatische 27-jarige performer met de fluwelen bariton zingt het nummer ‘Hometown Glory by Adele’ voor een publiek dat van overal in het koninkrijk meekijkt.

“Ik voel een gevoel van trots dat ik gevraagd ben en een bijdrage mag leveren aan zo’n eervol evenement”, zei Kenyo afgelopen weekend in een exclusief interview. “Als vertegenwoordiger van St. Maarten en het Caribische gebied… vervult het mij met een gevoel van geluk dat ik dat kan doen met mijn gave. Ik ga zingen en projecteren en dat gevoel van patriottisme laten zien dat we hier delen op de eilanden. In de geest van eenheid waar dit evenement voor staat. In de geest van genezing door middel van muziek. Muziek is universeel.”

stilstaan

In de rondreizende expositie ‘Nationaal stilstaan bij corona’ die vrijdag opent in het provinciehuis van Noord-Brabant kijken 40 Koninkrijksbewoners terug op mensen die tijdens de pandemie indruk op hen hebben achtergelaten.

In een persbericht van de Rijksvoorlichtingsdienst wordt uitgelegd dat de expo een initiatief is van het kabinet om terug te blikken op de gevolgen die de coronacrisis heeft gehad voor de samenleving. De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Bezinning op Corona, onder voorzitterschap van Arno Brok, commissaris van de Koning in de provincie Fryslân. Evenementenorganisator Bee-Agency verzorgt de programmering.

“De coronapandemie was de grootste crisis in het Koninkrijk van de afgelopen 75 jaar. Corona heeft iedereen op een andere manier getroffen. Er was solidariteit, dankbaarheid en liefde, maar ook eenzaamheid, angst en woede. Bij de 40 verhalen die in de tentoonstelling staan, zijn foto's uit de coronajaren te zien. Elke geïnterviewde krijgt één centrale vraag voorgelegd: aan wie denk je in relatie tot covid?” aldus het persbericht.

De openingsceremonie op vrijdag wordt omlijst met verhalen, muziek, dans en een officieel moment van reflectie. De NOS gaat het programma landelijk live streamen, ook op de Nederlands-Caribische eilanden.

Na de opening op vrijdag reist de tentoonstelling naar verschillende provincies. Het is de bedoeling dat het monument ook naar de Caribische eilanden reist, in een speciaal voor de regio aangepaste versie. De opening van die expo zal worden verricht door de voorzitter van het Nationaal Comité, wanneer hij later dit jaar naar de eilanden reist.

Kenhyo
Kenyo Baly

De Sint Maartense zanger Kenyo werd benaderd om deel uit te maken van het programma van de openingsceremonie, omdat de tentoonstelling zo inclusief mogelijk moest zijn. De serie van 40 verhalen in de expo beslaan verschillende etnische gemeenschappen.


AFRO Magazine leverde verschillende verhalen uit de Zwarte gemeenschap. Journalisten van de eilanden droegen bij met verhalen uit Caribisch Nederland.


Het opnemen van een zanger in de line-up past naadloos in het streven naar inclusiviteit.

Geboren in muziek

Kenyo beschouwt het als een eer. “Ik zing al zo lang ik me kan herinneren. Muziek was bij ons thuis altijd prominent aanwezig. Apostel Romney van de Christelijke gemeente in La Savane op Sint Maarten is mijn oudoom. Mijn grootmoeder en iedereen in mijn familie zongen altijd in de kerk. Mijn moeder zong in een koor en mijn vader was muzikant. Dus eigenlijk begon ik meteen vanaf de kleuterschool. Toen al was ik verliefd op zingen. Het was onvermijdelijk dat ik van muziek mijn beroep zou maken”, zegt hij.

Geboren aan de Nederlandse kant en opgegroeid aan de Franse kant van St. Maarten, spreekt Kenyo vloeiend beide talen die voornamelijk op het eiland worden gesproken. Hij nam vanaf jonge leeftijd deel aan zangwedstrijden, maar pas toen hij in 2011 op 15-jarige leeftijd naar New York verhuisde om bij zijn tante te gaan wonen, begon hij te winnen.

Afbeelding

Fox 5

“Ik ging naar de Uniondale middelbare school in Long Island, waar ze een goed muziekprogramma hebben. Nadat ik voor de dirigent had gezongen, nam hij mij op in het schoolkoor; drie maanden later haalden we het nationale nieuws toen FOX 5 News ons kwam interviewen.”

Hij verhuisde terug naar St. Maarten in 2013, waar hij op zijn middelbare school (Learning Unlimited), het schoolkoor oprichtte en dirigeerde dat de plaatselijke zangwedstrijd “Interscholastic Idols” won, terwijl hij ook als solo-act won. Daarvoor won hij de Teen Times talentenjacht en de doorbraakwedstrijd van telecommunicatiebedrijf Telcel. Daarna keerde hij in 2014 terug naar New York om de middelbare school af te ronden en de eerste Zwarte mannelijke zanger te worden die de FAME Showchoir- wedstrijd in het Lincoln Center in Manhattan won.

"Nadat ik in 2017 afstudeerde, ben ik dit professioneel gaan doen. Ik heb samengewerkt met producer Jus D uit Barbados en heb toen mijn eerste paar Soca-nummers gemaakt waarmee ik in 2017 meedeed aan de Soca Rumble Carnival Competition op Sint Maarten. Ik won in de groovy categorie met het nummer “Who yuf fuh ”. Dat is mijn grootste single tot nu toe.”

Kenyo won het jaar daarop opnieuw de carnavalstitel met het nummer "In frontah me" en in 2019 nam hij voor de laatste keer deel aan de Soca-competitie en eindigde als eerste runner-up in de groovy categorie. “Toen begon ik me in andere genres te verdiepen. Ik was een beetje over het Soca-genre heen. Ik wilde mijn horizon verbreden, dus probeerde ik verschillende producers uit. Ik ging terug naar Barbados, reisde de hele wereld rond, ging door verschillende hindernissen om terug te komen naar waar ik nu ben, in een goede scène waar ik vertrouwen in heb.”

Hij zegt dat hij zich met verschillende stijlen bezighoudt en zijn songwriting vaardigheden perfectioneert en aanscherpt. “Ik hou nu van een genre die ik Afrosoul noem. Dat geluid van het Caribisch gebied en de soulmuziek die ongetwijfeld beiden door Afrika zijn beïnvloed, is er altijd geweest. Maar ik maak het ‘t mijne, omdat ik beïnvloed ben door Caribische muziek en soul in mijn stem zit. Ik heb die twee genres samengevoegd. Afrosoul is daarbuiten en het is van mij”, grinnikt hij.

Hij voegt eraan toe dat hij zal laten zien hoezeer het van hem is, wanneer zijn volgende single volgende maand uitkomt, getiteld IBD1. “Het staat op een EP waar ik de afgelopen twee jaar aan heb gewerkt. Er zullen 6 tot 7 nummers op staan, allemaal met een volwassen geluid. Het is anders dan wat mensen van mij gewend zijn. Ik heb ervaringen gehad in het leven, in de liefde, met familie. Met deze EP vertel ik mijn verhaal, over het vinden van mezelf. Je kan het zien als mijn dagboek.”

En, zei hij, dat hij in de line-up staat van de openingsceremonie van de expo ‘Reflecting on Covid’, is in lijn met de evolutie van zijn kunstenaarschap. Toen hij werd benaderd was het aanvankelijk de bedoeling dat hij live gestreamd zou worden, zingend vanuit Sint Maarten, maar hij nam het initiatief om bij de opening aanwezig te zijn.

“Het voelde zoveel beter om mijn geschenk te delen op dit evenement met zo’n eervol concept. Het is ook de reden waarom ik ervoor heb gekozen om ‘Hometown Glory’ van Adele te zingen. Het past in het thema van reflecteren op de levenservaringen die we allemaal hebben gehad tijdens covid. Het is een lied over terugkomen, over dat gevoel een deel van jezelf te missen. Het raakt veel onderwerpen.”

Eenheid

Kenyo heeft zijn eigen gedachten over covid. “We zijn allemaal getroffen door de pandemie. Velen van ons hebben dierbaren verloren.”

Hij vertelt dat hij zes maanden lang in Londen vastzat toen luchthavens over de hele wereld tijdens de lockdowns gesloten waren. “Het was moeilijk om op een plek te zijn die ik niet kende. Ik heb covid opgelopen toen ik daar was. Het maakt dat ik het waardeer dat ik mijn talenten kan delen en in contact kan zijn met mensen. Dat ik kan reizen.”

Hij ging verder. “Het vertegenwoordigen van onze mensen op dit evenement geeft mij een gevoel van trots en verantwoordelijkheid. De ervaring van Covid was uniek voor mensen over de hele wereld en we delen allemaal een gelijkenis in het verlies, het verdriet en het lijden dat we ervaren. En er is een andere kant van het unieke karakter. In 2017 hebben we orkaan Irma op Sint Maarten meegemaakt en in 2019 waren we daar nog steeds van aan het herstellen."


DarAda8Jfhs">

De video is opgenomen op Sint Maarten en toont de verwoesting veroorzaakt door de orkaan Irma op Sint Maarten en het Caribisch gebied. Sindsdien zijn Sint Maarten en haar veerkrachtige bevolking weer opgeknapt."


“En toen gingen we door Covid.”

De zanger zegt dat Covid de Sint Maartense gewoonte van saamhorigheid blootlegde.

“Zoals we hebben gedaan nadat de orkanen ons hadden getroffen, kwamen we als volk samen. We zijn één eiland met twee naties, de Nederlandse en de Franse kant, maar de grens was altijd maar symbolisch omdat we één volk zijn met familie en vrienden aan beide kanten. En toen besloten de regeringen de grenzen te sluiten tijdens Covid. Voor een korte periode hadden we een pas nodig om van de ene naar de andere kant te gaan. Het was een verdrietig moment en zo konden we niet leven. Dus we hebben ons eiland teruggekregen door ervoor te vechten. Er waren demonstraties. We hielden de Unity March en het reisverbod op ons eiland werd opgeheven”, zegt hij.

Bewoners van St. Maarten en St. Martin gingen de straat op tegen het besluit om de grenzen op het eiland te sluiten tijdens de Covid pandemie. Enkelen zwaaien de "Unity Flag" tijdens deze "Únity March".
Bewoners van St. Maarten en St. Martin gingen de straat op tegen het besluit om de grenzen op het eiland te sluiten tijdens de Covid pandemie. Enkelen zwaaien de "Unity Flag" tijdens deze "Únity March". Foto @John Halley, The Daily Herald. 

Kenyo zegt dat zijn optreden in Nederland in zekere zin ook de veerkracht van de eilanden zal laten zien. “Dat is de boodschap die ik breng. Ik kom in de geest van veerkracht en met een boodschap van overwinnen. Een boodschap van eenheid.”