Afbeelding

forum

Online forum | Zwarte mensen aan het woord die Ukraine moesten ontvluchten

Het lot van mensen van Afrikaanse afkomst die sinds het uitbreken van de oorlog in Ukraine tussen wal en schip leven in Europa, staat centraal tijdens een online forum op 31 augustus, de Internationale Dag voor Mensen van Afrikaanse Afkomst. Het forum “Lessons of Race in Conflict: First Person Testimonies from People of African Descent Fleeing the Ukraine", wordt georganiseerd door PAD Link en de VN Working Group of Experts for People of African Descent. Het komt slechts enkele dagen nadat een rechter in Rotterdam oordeelde dat een man uit Tanzania, die uit Ukraïne naar Nederland vluchtte, mag worden teruggestuurd naar zijn land van geboorte.

Larry Olomofe, directeur van PAD Link vertelt dat het forum deel uitmaakt “van de voortdurende inspanningen van PAD Link om herstellende gerechtigheid na te streven voor mensen van Afrikaanse afkomst in alle aspecten en gevallen van onrecht en letsel.”

forum

Olomofe is mededagvoorzitter van het forum, samen met Dr. Barbara G. Reynolds, die sinds mei dit jaar voorzitter is van de VN Working Group of Experts on People of African Descent. De Internationale Dag voor Mensen van Afrikaanse Afkomst werd door de VN in 2021 in het leven geroepen om het erfgoed en de bijdragen van mensen van Afrikaanse afkomst te vieren. Het is geen toeval dat deze feestdag gekozen is om met het forum stil te staan bij het lot van deze zogeheten "derdelanders" van Afrikaanse komaf.  

PAD Link zet zich vanaf het uitbreken van de oorlog in voor deze mensen en andere mensen van kleur die onevenredig getroffen werden, door de gevolgen van de oorlogssituatie, en door aanhoudend racisme en discriminatie. Toen duizenden mensen op de vlucht sloegen, werden Afrikanen bij de grenzen uit treinen geweerd omdat ze geen Ukrainers waren, en moesten ze het in de vrieskou maar zelf uitzoeken terwijl er allerlei blokkades voor hen werden opgezet; zo lieten buurlanden maar telkens kleine groepen Afrikanen toe en eisten zij bijvoorbeeld dat ze alleen zouden worden toegelaten als er diplomatiek transport voor hen geregeld was. Mensen zaten daardoor soms dagenlang met al hun hebben en houden, buiten in weersomstandigheden die beneden het vriespunt lagen.

Het lukte uiteindelijk wel duizenden Afrikanen om naar andere landen in Europa te vluchten, maar niet voor allen was het een warm welkom. Terwijl het continent wel de rode loper uitrolde voor witte vluchtelingen uit Ukraine, kregen vele derdelanders van kleur vaak een koude douche over zich heen. Schrijnende verhalen over mensen die in onprettige situaties moesten overleven, zijn bekend. En in Nederland is inmiddels aan deze derdelanders medegedeeld dat ze het land uiterlijk op 4 september moeten verlaten, tenzij ze formeel asiel aanvragen. De meesten willen in Nederland blijven en plannen juridische stappen tegen het intrekken van hun rechten. Het vonnis van de rechter in Rotterdam schept wel een zorgwekkend precedent.

Immigratieadvocaat Wil Eikelboom, die de Tanzaniaanse man bijstond, zei aan de pers dat hij in beroep zou gaan tegen het vonnis. “Als je een groep mensen onder de bescherming van het Europese recht brengt, kun je deze vervolgens niet verwijderen”, zei hij tegen de NOS.

PAD Link directeur Larry Olomofe zegt dat tijdens het online forum op 31 augustus, mensen aan het woord zullen komen die de situatie aan den lijve hebben ondervonden. “De wereld dient de verhalen van deze mensen te horen; daarom geven wij hen een platform,” zegt hij. Ook mensen die zich hebben ingezet om de derdelanders te helpen komen aan het woord.

Het online forum start om 17u Nederlandse tijd. Registratie voor deelname kan via de Eventbrite pagina.

Deelname is gratis.