Afbeelding

Een fragment uit de rubriek 'Ik neem je mee naar de HFC', waar Yuki vanuit een fastfoodrestaurant verschillende stellingen met zijn gasten bespreekt die vooraf aan jongeren zijn voorgelegd. Klik op de afbeelding op de om het te downloaden.

Een fragment uit de rubriek 'Ik neem je mee naar de HFC', waar Yuki vanuit een fastfoodrestaurant verschillende stellingen met zijn gasten bespreekt die vooraf aan jongeren zijn voorgelegd. 

Omroep Zwart lanceert nieuwe politieke programma ‘Stemmingmakers’ in aanloop naar de verkiezingen

Omroep ZWART komt in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen met een nieuw politiek programma genaamd 'Stemmingmakers'. Het nieuwe programma is te zien op NPO3.nl en het YouTube kanaal van Omroep ZWART.

De presentatie is in handen van Yuki Christus, bekend van onder andere de Convo hiphoptalkshow op YouTube. Stemmingmakers wil op een laagdrempelige manier aan jongeren uitleggen hoe het politieke systeem in elkaar zit en wat zij als stemmer kunnen bijdragen aan de maatschappij via de politiek. Omroep ZWART maakt Stemmingmakers in samenwerking met UNSEEN, een community van creatieve makers uit ondervertegenwoordigde groepen.

In het nieuwe programma worden diverse maatschappelijke en politieke thema’s besproken, van explainers tot interviews met politici, van DENK tot de BBB, benaderd vanuit het jongerenperspectief. Iedere vrijdag is er een nieuwe aflevering van het online politieke programma te zien op NPO3.nl en het YouTube kanaal van Omroep ZWART. Elke aflevering vraagt Yuki een andere gast de kleren van het lijf. Op luchtige wijze wil hij alles weten over bijvoorbeeld nieuwe moties of hun standpunt over het klimaat. De gasten die langskomen zijn politici van partijen uit een breed spectrum, van links tot rechts. Carline van Breugel (29) van D66 bijt het spits af en Alexander Hendrix (26) van de BoerBurgerBeweging staat gepland voor de aflevering van vrijdag 6 oktober.

Op ludieke wijze politiek uitleggen
In Stemmingmakers komen verschillende rubrieken aan bod:

  • Larisa da Veiga, bekend van de BNNVARA serie Baksteen, gaat iedere week de straat op om het publiek te interviewen aan de hand van politieke stellingen. 
  • In ‘Politics Explained’ wordt op een ludieke manier uitgelegd hoe het Haagse politieke systeem in elkaar zit. 
  • Bij het ‘Bankjesgesprek’ worden diverse groepen jongeren in een straat setting gevraagd naar hun mening over verschillende politieke onderwerpen. 
  • In ‘Ik neem je mee naar de HFC’ bespreekt Yuki vanuit een fastfoodrestaurant verschillende stellingen met zijn gasten die van tevoren via sociale media aan jongeren zijn voorgelegd. Zij hebben op deze stellingen gestemd aan de hand van een poll. De politici proberen in te schatten hoe jongeren over de onderwerpen denken. 
  • In iedere aflevering wordt op het eind bij ‘Het is een Hefla outro’ in één minuut door het nieuws van de week heen gelopen.

Over Stemmingmakers en UNSEEN
Stemmingmakers wordt iedere vrijdag om 19:00 uur uitgezonden op NPO3.nl en is ook te zien op het YouTube kanaal van Omroep ZWART. Iedere aflevering duurt ongeveer een kwartier.

Stemmingmakers wordt gemaakt door Omroep ZWART in samenwerking met UNSEEN. Younes Douari, Co-Founder van UNSEEN en initiatiefnemer van politiek social media kanaal ‘Represent Jezelf’, is blij met de samenwerking. “Akwasi en ik praten al lang over een samenwerking tussen ZWART en UNSEEN. De synergy was daar, het was alleen wachten tot het juiste moment, en dat zijn de Tweede Kamerverkiezingen. We kijken er erg naar uit om Stemmingmakers samen met de creatives uit de community en met ZWART te maken.”

Wil je meer informatie en updates ontvangen over Stemmingmakers? Klik dan hier.

Over Omroep ZWART
Omroep ZWART, opgericht door Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe in 2020, streeft naar diversiteit en inclusie binnen het Nederlandse medialandschap. Met een sterke focus op het delen van verhalen die vaak onderbelicht blijven, inspireert Omroep ZWART nieuwe helden om een thuis voor iedereen te bouwen.