Afbeelding

menstruatie

Nederlands Openluchtmuseum op zoek naar Afro-Nederlandse perspectieven op menstruatie

Het Nederlands Openluchtmuseum is op zoek naar Afro-Nederlandse perspectieven op het onderwerp menstruatie in de Nederlands samenleving. Het museum zegt in een oproep een collectie samen te stellen over dit (gevoelige en onterecht taboe) onderwerp, en wil dat niet eenzijdig doen. 

"Om niet straks een eenzijdige collectie te hebben waarmee een eenzijdig verhaal wordt verteld hebben wij Afro Magazine benadert voor hulp. We vinden het belangrijk om ook Afro-Nederlandse perspectieven mee te nemen in dit verzamelproject.


In haar oproep verklaart het museum dat menstruatie deel uit maakt van het dagelijks leven, maar daarover is nauwelijks iets vastgelegd. Hoe gaan we met menstruatie om? Thuis, op het werk, in de vrije tijd, op school? Wat zijn de verhalen en meningen, en wat zou het museum hierover moeten verzamelen?


"We organiseren groepsbijeenkomsten in het museum om over menstruatie in gesprek te gaan met elkaar. Door deel te nemen speel je actief een rol in het tot stand brengen van een collectie over dit onderwerp. Je krijgt namelijk mede-zeggenschap over wat er in een nationale collectie over het dagelijks leven wordt vastgelegd. De verhalen en objecten die worden opgenomen in de verzameling worden bewaard om ook in de toekomst te kunnen delen met volgende generaties museumbezoekers. Jij kan hieraan bijdragen!

Wil je meedoen? Je kunt je opgeven voor de bijeenkomst op dinsdag 14 of zaterdag 18 november (13.30 – 16.00 uur) door een mailtje te sturen naar conservator Inge Schriemer via i.schriemer@openluchtmuseum.nl. De bijeenkomsten vinden plaats in het Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem. Reiskosten worden vergoed.