Afbeelding

local heroes

Local Heroes bij CBK Zuidoost

In het snel veranderende Amsterdam Zuidoost vinden steeds meer kunstenaars een plek. Om te wonen, werken en  hun werk te laten zien. De tentoonstellingsserie Local Heroes geeft al geruime tijd een podium aan deze (groeiende) groep. Op  22 februari opent de nieuwe expositie met werk van vijf kunstenaars uit Zuidoost.

De vijf kunstenaars hebben werk gemaakt voor deze tentoonstelling maar tonen ook eerder gemaakte kunst. De deelnemende artiesten zijn Bo Bosk, Fré Calmes, Ivna Esajas, Sonia Kazovsky en Delano Mac Andrew. Met elkaar tonen zij een bijzondere diversiteit aan onderwerpen, benaderingen, disciplines en technieken.

De tentoonstelling wordt geopend door Marian Duff, lokale heldin en oprichter/directeur van museum OSCAM. De deuren van CBK Zuidoost aan het Anton de Komplein gaan om 17 uur open.

Bo Bosk (1992) is een autodidactische figuratieve schilder, geboren en getogen in de Bijlmer. Hij heeft zichzelf leren schilderen door aandachtig te kijken naar zijn kunstenaarsvrienden, door met hen uitvoerig te sparren en door zelf veel te experimenteren. Sinds september 2023 volgt hij een studie aan de Rijksakademie in Amsterdam. In zijn oeuvre is zijn liefde voor film zichtbaar; de scènes in zijn intieme (zelf)portretten lijken nageschilderd te zijn van film-stills. 
 
Fré Calmes (1985, Haïti)  (hen/hun) werkt sinds 2023 in een atelier in Shebang, Amstel III (Bijlmer-West). Calmes is polytheïstisch opgegroeid, met het katholicisme en de voodoo-religie. Door middel van voodoo kan de kunstenaar in contact komen met hun voorouders en spirituele gidsen.

Sonia Kazovsky (1989, RU/IL/NL) is een kunstenaar/onderzoeker, momenteel gevestigd in Amsterdam Zuidoost. Haar onderzoekende kunstpraktijk bestaat uit onder andere gepubliceerde toneelstukken, essays en performatieve installaties. Het idee van het ‘archief’ staat centraal in haar praktijk. Ze werkt ook als docent, curator en schrijft voor en binnen instellingen, waaronder de Rietveld Academie, het Sandberg Instituut en het Dutch Art Institute.

Ivna Esajas heeft haar studio in de Bijlmer, bij Stichting Open Ateliers (Kruitberg). Ze studeerde in juni 2023 af aan de master Blacker Blackness van het Sandberg Instituut. Esajas maakt tekeningen op doek, die intuïtief ontstaan. In haar nieuwe werken experimenteert Esajas met manieren en andere vormen van presenteren.
  
Delano Mac Andrew (1962, Suriname) werkt vanuit zijn studio bij Stichting Open Ateliers (Bijlmer, Kruitberg). Zijn kunstwerken zijn zowel twee- als driedimensionaal. Tot zijn 24ste levensjaar woonde Mac Andrew in Suriname waardoor zijn werk deels geënt is op deze plek met haar koloniale en religieuze historie. De afgelopen jaren gebruikt hij vaak onconventionele borduurtechnieken in zijn tweedimensionale werk, met ijzer, koper- en nylondraad op een ondergrond van doorzichtig plastic, vuilniszakken, golfplaten, hout en ander materiaal.