Afbeelding

HF

"Holland Festival is sharing the space"

Door Regina Bourne

Holland Festival, het grootste internationale podiumkunstenfestival van Nederland brengt elk jaar in juni op een aantal locaties theater, muziek, dans en muziektheater naar Amsterdam. Het festival zoekt aansluiting bij andere genres, zoals beeldende kunst, digitale kunst en film.

Bij haar 75e editie die volgend maand plaatsvindt, deelt het festival bewust haar podium met acts uit de Afro-gemeenschap; meervoudig Grammy Award-winnaar Angélique Kidjo werd aangetrokken als Associate Artist; haar carrière staat in het teken van bruggen bouwen tussen verschillende culturen, verschillende muziekstijlen en verschillende generaties. UNICEF-ambassadeur, zingt ze onder meer over de dreigende klimaatcrisis en over belangrijke sociale thema’s, zoals raciale ongelijkheid.

Met haar brengen verschillende artiesten voor het eerst hun muziek en kunst naar een publiek dat hen voorheen niet kende. 

hf page

”Holland Festival is sharing the space" zei artistiek directeur Emily Ansenk enkele weken geleden.

Festival-management heeft gelukkig ook door dat bij dit soort bewuste initiatieven om inclusie te bevorderen er ook een bewuste inzet hoort om een publiek te bereiken dat Holland Festival nooit bezocht. AFRO Magazine werd daarvoor een mediapartner.

Zie hier onze Holland Festival pagina. 👈🏿

Hou deze pagina de komende weken in de gaten; wie weet ben jij een gelukkige winnaar van een winactie die wij van het Festival mogen uitvoeren.

Wat tref je bijvoorbeeld op Holland Festival dit jaar:

Bruggenbouwer Angélique Kidj werkte voor haar nieuwste album “Mother Nature" samen met uiteenlopende jonge Afrikaanse artiesten. Daar opent zij het Festival mee.

Enkele van de artiesten waar ze mee samenwerkte - Zeynab Abib, Yemi Alade en Blue Lab Beats – staan samen met haar op het podium in het Holland Festival, waaronder de Surinaams-Nederlandse Jeangu Macrooy. Deze act wordt op 3 en 4 Juni 2022 om 20:30 uur opgevoerd in Carré. Het album inspireert mensen om na te denken over hun band met moeder aarde en hoe dierbaar deze planeet ons is.

Afbeelding

YEMANDJA

Het stuk “Yemandja” verhaalt de veerkracht van Afrika. Yemandja is een combinatie van familiedrama en historische thriller, doordrenkt met thema's als liefde, verraad, eer, vrije wil en de gruwelen en de onrechtvaardigheid van slavernij. De voorstelling maakt duidelijk wat er gebeurt als mensen van hun cultuur worden beroofd. Beeldend kunstenaar Kerry James Marshall ontwerpt het decor. In het Internationaal Theater Amsterdam kan het publiek van 16 tot en met 18 Juni dagelijks om 20:30 uur genieten van dit mooie stuk.


Het stuk Ifé brengt Angélique Kidjo samen met Maki Namekawa, Tunde Jegede en Amsterdam Sinfonietta over scheppingsmythen uit Benin. Ze zingt in haar moedertaal Yoruba op muziek van minimal-componist Philip Glass. Ifé is ook titel van het avondprogramma rondom dit baanbrekende werk. Dit stuk wordt op 24 Juni 2022 om 20:30 uur in het Concertgebouw opgevoerd.


Pepr

Holland Festival werkt samen met Pepr, het podium voor films van Zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora. Pepr presenteert drie filmproducties gecureerd tijdens het Festival:

Van regisseur Aïssa Maïga komtde documentaire Above Water, over het belang van drinkwater. Het verhaal gaat over de twaalfjarige Houlaye, die woont in een dorp in Tatis, Niger. Ze loopt elke dag kilometers om water te halen.

Above Water
Above Water

Over de hele wereld wordt zoet water steeds schaarser; een crisis met vergaande gevolgen, die miljoenen gezinnen treffen. Tweehonderd meter onder de oppervlakte blijkt zich echter een waterbron te bevinden die hun voorstellingsvermogen ver te boven gaat. Houlaye's tante Suri overtuigt een NGO om een water put te bouwen in het dorp. Dit project belooft een nieuw leven voor mensen die, zonder het te weten, altijd op water hebben gelopen. Deze documentaire is via HF online van 1 tot en met 8 mei 2022 dagelijks om 00:00 te bewonderen.

Regard Noir
Regard Noir

Aïssa Maïga is de regisseur van de documentaire “Regard Noir”, over de nood aan diversiteit in de filmwereld. De in Senegal geboren Franse actrice, regisseur, schrijver, producer en activist, werkte voorheen samen met auteurs zoals Michael Haneke, Abderrahmane Sissako en Michel Gondry, en speelde onlangs in het regiedebuut van Chiwetel Ejiofor. Voor Regard Noir stelt ze de vraag "waarom is er zo weinig ruimte voor diversiteit in de film- en televisiewereld? De documentaire is van 1 tot en met 8 Mei via HFonline om 00:00uur te zien.

Afbeelding

Henry Louis Gates Jr

Zie tijdens dit festival ook de zesdelige serie Africa’s Great Civilizations van Harvard-academicus Henry Louis Gates Jr.. Gates reist door heel Afrika om de epische geschiedenis van het continent te verkennen.

In Africa’s Great Civilizations bespreekt hij de geschiedenis van het Afrikaanse continent, van het ontstaan van de mensheid tot aan het einde van de 20e eeuw. Hij maakt een reis door duizenden jaren van geschiedenis, van de ontstaansgeschiedenis van het continent, kunst, literatuur en samenlevingen tot aan het millennium. (geen voorstellingen meer)


Bezoek ook de opwindende, ritmische voorstelling Bolodjo van de Beninse  zangeres Zeynab Abib. Zij houdt met haar bevlogen optredens de herinnering levend aan de West-Afrikaanse rituele zang- en dansstijl Bolodjo. Haar krachtige, heldere stem wordt begeleid door ritmisch slagwerk.

Zeynab Abib
Zeynab Abib

Van de Middellandse Zee tot de Franse banlieus, presenteert ze nu een muzikaal manifest over broederschap. De zangeres gaat samen met rapper en pacifisten Wallen en Abd Al Malik op zoek naar gerechtigheid en broederschap in dit muzikale manifest, waarvoor de muziek van de Arabische zangeres Fairouz een belangrijke inspiratiebron vormt. Het is op 11 en 12 Juni 2022 om 20:30 uur te bewonderen in Het Muziekgebouw.


Op 20 Juni 2022 om 20:30 spelen in de Melkweg de artiesten Sho Modjozi, Aunty Rayzor en meer! Sho Madjozi, een Zuid-Afrikaanse zangeres, rapper, actrice en poëet omarmt in haar energieke, ritmische muziek de Tsonga-cultuur uit haar thuisland, met elementen van Gqom en Afropop, bijgestaan door haar expressieve modesmaak.

Daarnaast geeft Aunty Rayzor op de line-up een rappe toevoeging. Met haar messcherpe beats met invloeden van afrobeat en afrohouse performt deze jonge rapper engelstalig en in haar moedertaal Yoruba. Als 'Naija Thugress' maakte ze eerder al naam in de Nigeriaanse underground, en nu is ze klaar om haar muziek met Amsterdam te delen. 


Het allereerste Holland Festival opende op dinsdagavond 15 juni 1948 in de Amsterdamse Stadsschouwburg met Debussy’s opera Pelléas et Mélisande.De focus van de editie van 2022 ligt meer op het vergroten van de toegankelijkheid van het festival, door intensievere samenwerkingen met partners, associate artist en kunstenaars, zowel lokaal als internationaal. Het programmeren van hybride kunstvormen is een ander belangrijk accent. Als onderdeel van een grotere digitaliseringsslag (waartoe ook een online archief behoort), krijgt ook digitale kunst een vaste plek op het festival.