Afbeelding

afrovibes

Afrovibes Festival 2023: Liquid Traces | Vloeibare Sporen | 4 tot en met 15 oktober Amsterdam, Rotterdam en Utrecht

Afrovibes Festival viert van 4 tot en met 15 oktober haar 20ste jubileum! Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en brengt dans, theater, muziek en meer van actuele makers en kunstenaars uit zowel het (Oost) Afrikaanse continent als de Afrikaanse diaspora in Europa en Nederland.

Deze editie presenteert Afrovibes een programma rondom het thema Liquid Traces | Vloeibare Sporen met voorstellingen uit onder andere Rwanda, Tanzania, Ivoorkust en Zuid-Afrika.

Een greep uit het programma

Amsterdam
Afrovibes Festival opent op woensdag 4 oktober in Frascati met de Nederlandse première van East African Bolero van choreograaf Wesley Ruzibiza (Rwanda). Ruzibiza liet de oorspronkelijke compositie van Ravels Bolero los en vormde deze om tot een mythisch Afrikaans scheppingsverhaal. Daarnaast gaat deze avond ook Black Privilege van choreograaf en activist Mamela Nyamza (Zuid-Afrika) in première. In de voorstelling onderzoekt Nyamza de hypocriete structuur van onze samenleving waarin we elkaar beoordelen op basis van ras, geslacht, seksuele geaardheid en klasse. Beide voorstellingen zijn ook op vrijdag 5 oktober te zien. Tijdens Afrovibes is op zaterdag 7 oktober ook de voorstelling D̶A̶R̶K̶MATTER te zien waarvoor Cherish Menzo (Nederland) vorige week de Regieprijs 2023 won.
Bij De Balie is Afrovibes weer terug met drie avondvullende programma’s waarbij voorstellingen gecombineerd kunnen worden met talks rondom verschillende thema’s. Op donderdag 12 oktober is Unbreakable van Lloyd Marengo (Nederland) te zien. Deze indrukwekkende en humorvolle voorstelling is een krachtige mix van dans, zang, visuals en een soundtrack van melodieuze Afrohouse en pompende Zuid-Afrikaanse Amapiano beats. Op zaterdag 14 oktober is er de Afrovibes talk: art and spirituality waarbij artiesten uit verschillende disciplines praten over hoe Afrikaanse tradities invloed hebben op hun artistieke praktijk.

Rotterdam
Op zaterdag 7 oktober beleeft The Black Circus of the Republic of Bantu van regisseur Princess Rose Zinzi Mhlongo (Zuid-Afrika) haar Nederlandse première bij Maas theater en dans. De voorstelling legt de gewelddadige en beschamende erfenis bloot van etnologische tentoonstellingen die in het verleden populair waren in de Westerse samenleving. Kunstenaar Albert Khoza (ZA) won begin deze maand, voor zijn performance in de voorstelling, de New York Dance and Performance Award, ook wel de Bessie Award genoemd, in de categorie Outstanding Performer.
Op zondag 15 oktober neemt Afrovibes het auditorium van de Kunsthal over met een programma vol dans, muziek en mode. Met onder andere dansvoorstelling If Our Ancestors Could Speak van SboNdaba Dance Company (Zuid Afrika), muziek van Mariseya (Nederland) en mode van Naomi Rosheuvel (Suriname). Choreograaf Jay Pather (Zuid-Afrika) maakt met jonge dansers van lokale community dansgroepen in Rotterdam en Amsterdam een Community Bolero die onder meer ook in de Kunsthal wordt opgevoerd.

Utrecht
In Utrecht neemt Afrovibes in het weekend van 14 en 15 oktober Theater Kikker over met twee avondvullende programma’s met dans, muziek en theater met onder andere het aangrijpende Pourvu que la Mastication ne soit pas longue waarin regisseur Hakim Bah (Guinee) een stem geeft aan de woede over de alledaagse werkelijkheid van racisme die door Black Lives Matter werd blootgelegd. Terwijl hij zijn poëtische teksten rapt, begeleidt acrobaat Juan Tula hem met zijn Cyr Wiel; een metafoor voor de zittende macht en het institutioneel geweld tegen zwarte mensen.

Festival thema 2023: Liquid Traces | Vloeibare Sporen
In deze 20e editie van Afrovibes Festival zijn oceanen de hoofdrolspelers. Het water van de oceanen diende als eeuwenoude trekroutes voor handel en het wegvoeren van mensen uit hun gebieden. De oceanen herbergen talloze herinneringen en sporen aan koloniale reizen, maar zijn ook een verbindende kracht tussen culturen en continenten. Water vervult een poëtische functie en komt voor in genezingsrituelen, ceremonies en praktijken in veel Afrikaanse culturen. Met Liquid Traces geeft Afrovibes een artistiek antwoord op de herinnering aan ons (koloniale) verleden en de pogingen in het reine met ons verleden te komen.

Afrovibes Foundation & Festival
Afrovibes Foundation organiseert culturele uitwisselingen tussen Nederland, landen van het Afrikaanse continent én de Afrikaanse diaspora in Europa. Met een jaarlijks festival toont Afrovibes werk van actuele makers en kunstenaars die vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vormgeven aan actuele vragen en thema’s die ook bij ons leven en daar een eigenzinnige visie op hebben. Iedere editie belicht een specifieke regio in Afrika. Het festival wordt omlijst door een uitgebreid randprogramma met debat, masterclasses, muziek en design. Het artists-in-residence programma verbindt Afrikaanse en Nederlandse makers met elkaar om nieuw werk te maken en te presenteren.

Data | Steden | Theaters
Amsterdam
4 t/m 8 oktober Frascati, 7 & 8 oktober Muziekgebouw aan ‘t IJ, 12 t/m 14 oktober De Balie en 14 oktober Bijlmer Parktheater.
Rotterdam 5 t/m 7 oktober Maas theater en dans, 12 oktober Theater Zuidplein en 15 oktober Kunsthal
Utrecht 10 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 14 & 15 oktober Theater Kikker.
Kaartverkoop voor het hoofdprogramma is via de verschillende theaters gestart. Bekijk het gehele programma op afrovibes.nl