Afbeelding

Panelleden opening Afrikadag 2019

Afrikadag op 28 mei in KIT

Over minder dan twee weken vindt de Afrikadag 2022 plaats! Ook dit jaar kun je weer je volledig eigen programma samenstellen. Kies uit over 30 verschillende workshops, gegeven door diasporaorganisaties, Ngo's en andere partners. Bezoek bijvoorbeeld het woordvoerdersdebat met politici Joris Thijssen (PvdA), Tom van der Lee (GroenLinks), Jan Klink (VVD), Sylvana Simons (Bij1), Marieke Koekkoek (Volt) en Christine Theunissen (PvdD) of het openhartige gesprek tussen Jan Pronk en Kiza Magendane. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een workshop over de nieuwe Afrikastrategie, met Liesje Schreinemacher via video.

“Wij zijn ontzettend blij om terug te zijn na twee jaar van afwezigheid vanwege Corona, nu met een speciale prijs van slechts 10 euro,” schrijft de organisatie op haar website.

Er is dit jaar geen specifiek thema, maar de kernwaarden van de Afrikadag staan centraal: Hoe verhouden wij ons anno 2022 in Nederland en Europa tot Afrikaanse landen, gemeenschappen en mensen? Hoe bereiken we de noodzakelijke vernieuwing van deze relatie, op basis van gelijkwaardigheid? En wat voor impact heeft bijna twee jaar Covid-19 hierop gehad? Neem deel aan waardevolle gesprekken over nieuwe vormen van samenwerking tussen Afrika en Europa. Kijk op onze website voor meer informatie en scoor je kaartje!”

Afbeelding

De borrel

Op de Afrikadag zullen vele bekende gezichten aanwezig zijn! Mis bijvoorbeeld niet het openhartige gesprek tussen Jan Pronk en Kiza Magendane. Of de talkshow van Alphonse Muambi. Of het woordvoerdersdebat met onder andere Thijs Reuten (PvdA), Sylvana Simons (Bij1) en Tom van der Lee (GL)! Het eindprogramma wordt ingeleid door Mo Hersi en Bert Koenders.

Uit Afrika overgekomen zijn de Nigeriaanse vrouwenrechtenactivist Mariam Oyiza Aliya, expert van de African Climate Foundation (ACF) Fatten Aggad en de directeur van ActionAid Zuid-Afrika Nondumiso Nsibande. Zij vormen het panel voor het eindprogramma. Hier zijn maar een beperkt aantal plekken voor, dus wees er vroeg bij als je dit wilt bijwonen!

Kom naar de Rotonde om kennis te maken met bijzondere, kleinere en grotere organisaties die de Afrikadag 2022 mogelijk maken! Hier vergaar je informatie, kun je netwerken en koop je Afrikaanse producten en lekkernijen. Er zijn marktkraampjes aanwezig met Afrikaanse mode, kunst van gerecyclede materialen en de mooiste producten van Ubuntopia. Om maar wat te noemen! Vergeet vooral niet tussen de stapels boeken van Athenaeum Boekhandel te speuren. Aan Afrikaanse cultuur geen gebrek op deze heuse inspiratiemarkt!

Afbeelding

iAfrica. Afrikaanse films worden een speciaal podium geboden!
Stichting Yangambi presenteert iAfrica Film Festival 

Er zijn ook een hoop culturele programma's op de Afrikadag! Kom bijvoorbeeld naar het iAfrica Film Festival van Stichting Yangambi. Je kunt aansluiten bij twee boeiende documentaires, die ook besproken zullen worden!

The Rumba Kings is een film over hoe muziek de inwoners van de Democratische Republiek Congo hielp vechten tegen onderdrukking.

Kimpa Vita gaat over een jonge vrouw in het Koninkrijk Kongo die in 1706 in opstand kwam tegen slavernij.

Daarnaast kun je ook het Arabische literatuurprogramma van El Hizjra bijwonen! Het betreft hier een openhartig gesprek tussen dichters en schrijvers. Of luister mee hoe Stedenband Haarlem-Mutare in gesprek gaat met cartoonisten die politieke prenten maken. Kijk, luister en praat mee!

Dit jaar is er weer een dagopvang met speciaal kinderprogramma op de Afrikadag, voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Onder leiding van dagopvang Tante Marloes worden kinderen de hele dag vermaakt! Kinderen kunnen hier volop knutselen en worden vermaakt met een voorstelling van een Afrikaanse legende door de mooie organisatie Ubuntopia.

Er is ruimte om van tevoren even een praatje te maken met de specifieke begeleiders op deze dag. Kom dus dit jaar gerust weer met het hele gezin naar de Afrikadag en koop je normale- en kinderprogramma kaartjes op onze website.

Na alle debatten, workshops, politieke panels en cultuurprogramma’s, sluiten we de Afrikadag 2022 af met een gezellige borrel. Deze begint om 18:00 en volgt direct na de afsluitende ceremonie in de theaterzaal. Hier kun je nóg meer Afrikaanse cultuur proeven (letterlijk en figuurlijk), ervaringen delen met andere bezoekers en in gesprek gaan met vertegenwoordigers van alle partnerorganisaties. Het gesprek over nieuwe vormen van samenwerking tussen Afrika en Europa zet zich hier op een gezellige manier voort. Om de honger te stillen zullen er hapjes aanwezig zijn!

fms
fps

Net als vorige jaren organiseert FMS de Afrikadag niet alleen. Samen met FEPS, de Europese progressieve denktank, maken we van de Afrikadag 2022 weer een groot succes!