The African Spirit

Zoektocht naar Afrikaanse roots

De Afrikaanse en westerse wereld, ze verschillen nogal; levensstijl, denkwijze, waarden en normen ... Deze diversiteit is mooi, maar soms lastig tegelijk. Als Afro-Nederlander zoek je naar de juiste balans tussen deze twee. Dat ervaarde ik zelf ook toen ik vanuit Suriname naar Nederland kwam als 13 jarig meisje.
 

Voldoen aan verwachtingen

Ik dompelde me onder in mijn nieuwe thuisbasis. Ging op ontdekking, wilde verschillende culturen leren kennen en verloor mezelf meer en meer. Ik kon mijn draai niet vinden in Nederland, voelde me anders, niet begrepen. Mijn gewoontes, waren niet meer ‘gewoon’.
Wat wilde ik écht? Wat vond ik belangrijk in het leven? Wat voor een mens was ik? Ik had geen idee. Mijn keuzes maakte ik op basis van verwachtingen van anderen. Ik stond totaal niet meer in mijn kracht.

Jarenlang zocht ik en vond het niet, totdat ik op ontdekkingstocht ging naar mijn roots. Beetje bij beetje kreeg ik antwoorden op mijn vragen: Wie ik ben? Hoe sta ik in het leven? Waarom weet ik niets van de rijke voorgeschiedenis van mijn Afrikaanse voorouders?

Ontworteld van Afrikaanse identiteit

Al snel kwam ik erachter dat we ontwricht zijn van onze Afrikaanse identiteit.
Als voorbeeld: van oorsprong is Afrikaans eten met name plantaardig. Zeker geen bami, en vlees alleen bij speciale gelegenheden. Uit het onderzoek ‘African Holistic Health’ van Dr. Laila O. Afrika blijkt dat er fysiologische en psychologische verschillen zijn tussen mensen van Afrikaanse versus  Europese afkomst. We hebben andere genen, waardoor meer plantaardige eiwitten en kruiden bijdragen aan een holistisch welzijn.

Sinds de slavernij en het daaropvolgende kolonialisme begonnen we veelvuldig vlees te consumeren. In de slavenforten kregen onze voorouders varkensvlees en jenever om er ‘vitaler en voller’ uit te zien. Op de plantages kregen ze restvlees, dat leidde tot de bere, fladder, bloed- en vleesworsten. Vanuit onze roots leefden we van noten, fruit en de landbouwoogst. Al deze kennis is door de jaren heen ‘verloren’ gegaan. Hierdoor ‘doen we maar wat’ en ‘eten we maar wat’. Ons beeld van wat waar is, wat bij onze roots hoort, is vertekend, waardoor we ontworteld zijn van de Afrikaanse identiteit.

Terug naar Afrikaanse roots

Na mijn ontdekking over ons échte voedsel, vanuit de Afrikaanse roots, heb ik mijn eetpatroon drastisch omgegooid. Vanaf dag 1 merkte ik dat het goed voor me was. Mijn helingsproces was ingezet, ik kon het eten verdragen en hield meer energie over aan de einde van de dag. Dit was een onderdeel van mijn proces dat me terugbracht naar bewustwording, zingeving en mijn Afrikaanse roots. Langzaam maar zeker werd ik weer geworteld. Dat is precies wat ik jou ook gun.

The African Spirit

Door mijn eigen ervaring, zag ik dat het anders kan. Als je in je kracht staat, dingen doet die bij je passen en waar je in gelooft, dan gebruik je jouw talenten. Je bent trouw aan jezelf, bereikt dingen en hebt vrede in en met jezelf. Kortom; je leeft vanuit je hart!
Met The African Spirit begeleid ik jou als Afro-Nederlander graag op deze weg, zodat je vanuit je natuur, jouw leven leeft.

Email

The African Spirt

The African Spirit

Columnist

Hi, Ik ben Naomi Lonwijk, Coach en Therapeut van The African Spirit.
Met The African Spirit begeleid ik jou om de connectie met jezelf te versterken of herstellen.
Ik doe dit m.b.v energetische healing en coaching, vanuit Afrikaanse roots.
Jij hebt alle antwoorden in jezelf. Graag inspireer ik jou om de beste versie van jezelf te zijn of worden.

Wil jij de verbinding met jezelf herstellen en terug naar je Afrikaanse roots?
Neem dan gerust contact met mij op via  info@theafricanspirit.nl of +31 6 215 885 14.

Let roots rule!
The African Spirit
www.theafricanspirit.nl