Beyoncé niet geschikt voor film over Saartjie "Hottentot Venus” Baartman

Ralitsa Vliese

Het nieuws dat Beyoncé Knowles misschien de hoofdrol zal vervullen in een film over is niet bij een ieder in goede aarde gevallen. Zo zei Chief Jean Burgess van de  Ghonaqua First Peoples in Zuid Afrika dat het de Amerikaanse megaster "ontbreekt aan de menselijke waarden om Sarah's verhaal te schrijven, om het maar niet over het spelen van de rol te hebben". 

Ook journalistiek student heeft zo haar eigen redenen.

"Saartjie Baartman (1789-1815) was de beroemdste van tenminste twee Khoikhoivrouwen die tentoongesteld werden als attractie in Europa onder de naam Hottentot-Venus, in de 19e eeuw." (wikipedia)

"Ik ben het er zeker niet mee eens om Beyoncé de rol te geven om te spelen en wel hierom:

1 - Beyoncé loopt pas echt te pronken met haar dikke billen; het is goed dat je er trots op bent, maar je hoeft geen kleine strakke dingen te dragen om het de buitenwereld te laten zien. Saartjie werd alleen al om haar rondingen als circusattractie gebruikt en delen van haar werden afgesneden om tentoon te stellen. Pas toen Nelson Mandela eistte dat haar lichaam terugkwam naar Zuid-Afrika, kreeg Saartjie de begrafenis en de rust die ze verdiende. Het is zo tegenstrijdig dat het gewoon niet meer klopt.

2 - Saartjie Baartman's verhaal is een van de meest emotionele en pijnlijke verhalen die ons verleden kent. Beyoncé is simpelweg niet geschikt om dit verhaal op een goede manier naar het publiek te brengen. Ze zal het meer laten lijken op een High School Musical dan iets anders en dat is echt niet de bedoeling.

3 - Beyoncé verloochent zelf haar afkomst. In elke clip wordt haar huid lichter en ze draagt nooit (net als haar zusje) haar afro. Ze lijkt nooit echt trots met haar roots; ze zegt het wel, maar haar lichaamstaal spreekt het tegen. It's a white man's world.

4 - Sowieso als dit wordt gefilmd en Beyoncé speelt erin, zal het gewoon een white-Hollywood-productie en zal men de kern van het verhaal niet goed erin verwerken. Men zal na het zien nooit hetzelfde gevoel krijgen als ik, als wij, toen wij het verhaal voor het eerst hoorden. Er zullen elementen worden weggelaten of zelfs worden toegevoegd.

5 - Als je echt een zangeres wil voor deze rol, doe dan eentje die gewoon echt zichzelf is gebleven: of Dan kan je dit verhaal qua personage meer kracht bijzetten.

6 - Het wordt gewoon te commercieel. Aapjes kijken. Een "Oh Beyoncé speelt erin dus die moet ik zien!"- gedachte. Het gaat niet meer over Saartjie en wat zij heeft moeten doorstaan. Het zal inhoud inboeten.

Het is niet dat ik Beyoncé niks vind. Het is een geweldige meid, maar een enorm slachtoffer van deze wereld. Ze is zwaar ongeschikt voor deze rol. Daarnaast ben ik aan de ene kant ook wel blij dat er een film over komt.

Saartjie Baartman heeft iets moeten doorstaan. Iets dat gruwelijk is. Ze heeft iets moeten tentoonstellen dat veel zwarte vrouwen tegenwoordig helaas gratis weggeven. En dat is zonde. Zij leeft nog voort in ons en dat moeten wij absoluut niet vergeten.

Rust zacht, Saartjie "Hottentot Venus" Baartman (1789-1815).

Peace."