SonyaSpreekt Joli Alves, ambitieuze beauty

Door

Steeds vaker zie ik Kaapverdiaanse vrouwen op de voorgrond treden om vol trots hun talenten te laten zien.

Zo ook Joli Alves. Joli is een ambitieuze schoonheid met een grote droom. Ze wil namelijk professioneel model worden. Een van de stappen die ze in die richting onderneemt is meedoen aan de Miss Globe Netherlands Verkiezing.

Toen ik dit op Facebook voorbij zag komen werd ik meteen getriggerd en wilde graag meer te weten komen deze jonge dame? Wat is haar drive en wat zijn haar volgende stappen naar succes?

"Je hoeft geen ervaring te hebben. Als je echt wilt en je laat dat zien, dan kun je alles bereiken". 

De 25 jarige in Rotterdam geboren en getogen Joli is de jongste van drie zussen. Haar ouders zijn gescheiden en haar vader keerde na de scheiding terug naar Cabo Verde. Moeder werkt en zorgt in haar eentje voor de kinderen. De meiden krijgen een vrije opvoeding en hebben een hechte band met elkaar en hun moeder.

Als Joli in de puberteit komt, wordt zij rebels en daardoor verslechtert haar band met haar oudere zussen. Ze wil haar eigen weg volgen en luistert niet naar de goed bedoelde raad van haar zussen. Ze sluit zich meer en meer af en verbergt zichzelf achter stoer gedrag. In deze tijd beginnen ook de ambities om model te worden. Ze maakt constant foto's van zichzelf en begint aan haar modellen carrière, maar door haar onzekerheid en negatieve gedachten “Het wordt toch niks” stopt ze met modellenwerk.  Achteraf gezien beseft ze dat zij in die periode niet zichzelf was en terugkijkend kan ze er om lachen.

Leren waarderen

Joli kwam op een punt dat zij haar moeder en zussen weer leerde waarderen. Deze vrouwen in haar leven zijn haar rolmodellen. Stuk voor stuk sterke vrouwen die iets van hun leven hebben gemaakt. Haar moeder die werkt en in haar eentje drie dochters grootbracht. Joli's oudste zus heeft een eigen onderneming als visagiste  en haar andere zus is webdesigner .

Zij zijn het die Joli motiveerden om vooral zichzelf te zijn en het beste uit zichzelf te halen. Toen haar zus Helly modellen nodig had voor een workshop visagie, vroeg zij aan Joli om model voor haar te staan. In eerste instantie wilde Joli niet omdat zij vond dat haar haren niet goed zaten, uiteindelijk ging ze toch. Na de workshop was er een fotoshoot en deze foto´s waren zo mooi geworden dat ze door veel mensen werd aangespoord om vooral modellenwerk te doen. Het was Helly die Joli in een gesprek verder aanspoorde door aan te geven dat Joli echt talent had voor modellenwerk. Dit was laatste het duwtje dat Joli nodig had.

Droom najagen

Kort na het gesprek met haar zus vertrekt Joli naar Parijs voor een aantal modellenklussen. Ze loopt op de catwalk van verschillende designers en krijgt de smaak te pakken. Joli is nu vastberaden om internationaal door te breken als model. Bij voorkeur op de catwalk. Momenteel werkt zij als masseuse. De manier waarop zij deze baan kreeg is bijzonder, omdat zij geen ervaring met masseren had.

"Je hoeft geen ervaring te hebben. Als je echt wilt en je laat dat zien, dan kun je alles bereiken". Door haar enthousiasme en sterke wil om te leren, kreeg Joli de kans om het vak te leren. Nu is zij goed in haar werk en heeft zij een vaste klantenkring opgebouwd. In de tussentijd doet Joli er alles voor om haar droom, een carrière als professioneel catwalk model, werkelijkheid te maken. Joli is een echte doorzetter en geeft niet op. Bij moeilijke situaties denkt zij in oplossingen in plaats van de schuld bij anderen te zoeken.

Miss Global Netherlands

 

Via Facebook kreeg Joli een bericht van de organisatie van Miss Globe Netherlands met de vraag of zij mee wilde doen met de Miss verkiezing. Joli greep deze kans aan als de volgende stap naar haar droombaan. "Bij deze Miss verkiezing kijken ze niet alleen naar uiterlijk, maar ook naar je persoonlijkheid. Je kan niet zomaar Nederland vertegenwoordigen. Als Miss moet je alle culturen omarmen want Nederland is een multicultureel land." 

Als Joli deze Miss verkiezing wint, mag zij Nederland vertegenwoordigen bij de Miss Globe verkiezing in Toronto, Canada. Stap voor stap werkt Joli zich richting haar ultieme droombaan. "Ik ben begonnen met kleine stapjes en de stappen worden nu steeds groter." 

Joli is trots op haar Kaapverdiaanse roots en is blij dat zij Cabo Verde op haar manier in de schijnwerpers mag zetten. Als ik haar vraagt naar de concurrentie bij de Miss verkiezingen zegt Joli: "Ik kijk niet naar de andere deelneemsters, ik focus me op mezelf en ga uit van mijn eigen kwaliteiten." Joli ik sta volledig achter je en of je deze verkiezing wint of niet, jij komt er wel!

De Miss Globe Netherlands verkiezing vindt plaats op 24 april in het Hilton Hotel Amsterdam.