SonyaSpreekt Sandro Lima, acteur, theatermaker, kledingdesigner

Door Sonya Dias

Op 29 en 30 januari speelt de voorstelling “Nos Luta” van het theatergezelschap in het Maaspodium te Rotterdam . Een theater en muziekvoorstelling van Kaapverdiaanse creatievelingen die op een innoverende manier een verhaal vertellen. Sandro Lima, de regisseur van deze voorstelling, heeft al behoorlijk wat gedaan op het gebied van theater. Ik vond het hoog tijd om deze markante jongeman beter te leren kennen die niet alleen acteur maar ook theatermaker en kledingdesigner is. Wie is Sandro Lima en wat is zijn verhaal?

Straatjochie

Sandro groeide samen met zijn ouders en broer op in Rotterdam West. Rond zijn 7e ging het niet zo goed op school en ging hij bij zijn tante in Rotterdam Noord wonen. Enige tijd later scheidden zijn ouders en kwamen zijn moeder en broer ook bij zijn tante inwonen. Sandro’s moeder heeft er alles aan gedaan om Sandro de pijn en het verdriet die met een scheiding samengaan te besparen. Sandro herinnert zich deze tijd maar al te goed.  “Het was een heerlijke en magische tijd. Het was er gezellig, er werd veel muziek gedraaid en vaak gedanst.”. Uiteindelijk kreeg Sandro’s moeder een eigen woning in dezelfde portiek als zijn tante. Tegen de tijd dat Sandro ging puberen, veranderde Sandro van vrolijke en lieve jongen in een straatjochie. Steeds vaker was hij op straat te vinden met zijn vrienden. Hij was een populaire jongen met veel praatjes en stoer gedrag. Zijn moeder waarmee hij zeer hecht was, kreeg steeds minder grip op hem. Sandro sloot zich af van het gezin en sprak niet over wat hij “buiten” deed. Alleen zijn broer kon nog tot hem doordringen, maar ook dat ging moeizaam. Op het moment dat het echt mis dreigde te gaan, ging Sandro nadenken over de toekomst. Hij dacht aan de consequenties van zijn gedrag en zijn daden. Wat zou het met zijn moeder en broer doen als Sandro iets overkwam? Vanaf dat moment keerde Sandro de straat de rug toe.

Theaterschool

Via zijn broer kwam Sandro in aanraking met het Rotterdams Centrum voor Theater. In eerste instantie wilde Sandro niet meedoen. Toen hij uiteindelijk toch meedeed, was Sandro meteen verkocht. Sandro had diverse technische opleidingen gevolgd, maar zonder succes. Het lukte hem niet om gemotiveerd te blijven en een tijd lang wist hij niet wat hij moest doen. Toen Sandro in aanraking kwam met theater had hij zijn roeping gevonden. Sandro kreeg na een tijdje een telefoontje van Paul Rottger, de directeur van het Rotterdams Centrum voor Theater. Hij kreeg een baan aangeboden en een driejarig acteursopleiding. In de jaren die hierop volgden heeft Sandro veel geleerd. Hij heeft als allround theater medewerker in theaterstukken gespeeld maar ook achter de bar gestaan, schoongemaakt en uiteindelijk ook als  theaterdocent gewerkt. De band tussen Sandro en zijn moeder herstelde. Toen het werk bij het Rotterdams Centrum voor Theater na een aantal jaar ophield, ging Sandro het veld in. Hij speelde bij theatergezelschap Rotjong en kwam daarna bij Rotterdams Lef, Waterhuis en Siberia terecht. Sandro kwam onder de vleugels van Jolanda Spoel[i] en speelde hij door heel het land. In dezelfde periode ging Sandro ook aan het werk als trainingsacteur en werd hij ingezet bij communicatie en agressietrainingen.

Theatermaker

Toen Sandro samen met Melissa Fortes door Jolanda Spoel werd benaderd om een avond te creëren in het Maaspoduim om Kaapverdianen in het theater te krijgen, aarzelde zij geen moment en vroegen Sandy Dos Reis erbij. Zo ontstond Beleza@Night een talkshow waarin een creatieveling centraal staat en zijn of haar verhaal verteld doormiddel van theater, dans, live muziek en een interview. Toen Sandro als creatieveling aan de beurt was koos hij niet voor een talkshow maar voor het maken van een voorstelling. Samen met talentvolle en creatieve mensen uit zijn eigen omgeving, waar hij al mee had samengewerkt in andere voorstellingen en die hij kende uit de Kaapverdiaanse muziekwereld. Hij wilde dit talent een podium bieden en zo werd de muziektheater voorstelling  Nos Luta geboren. Alle crewleden hebben doormiddel van opdrachten van Sandro meegeschreven aan de voorstelling. Het was een organisch proces wat zeer leerzaam was voor iedereen en waardoor een hechte band tussen de crewleden is ontstaan. Juni 2015 was de 3e editie van Beleza met als titel “Nos Luta”. “Het moment dat wij als groep door de hal liepen op weg naar de foyer was onbeschrijflijk. Het gevoel van trots en saamhorigheid. Dit zijn mijn mensen, koningen en koninginnen in onze eigen wereld.”

Belaza@Night: “Nos Luta”

Wegens succes wordt theater en muziekvoorstelling “Nos Luta” op 29 en 30 januari a.s. nogmaals gespeeld. Nos luta betekent onze strijd en is een verhaal over een vader en een zoon, 2 generaties Kaapverdianen in Nederland. Het gaat over de strijd die de 1e generatie Kaapverdianen leverden om te overleven in Nederland. Ver van huis een nieuw leven opbouwen in een vreemd land waar je de taal niet spreekt en de gewoonten niet kent. Tegelijkertijd gaat het over de strijd van de tweede generatie Kaapverdianen. Een generatie die opgroeit tussen twee culturen en hun weg probeert te vinden. Deze strijd van de verschillende generaties kent gelijkenissen, maar ook verschillen. Het is een herkenbaar verhaal, niet alleen voor de Kaapverdianen, maar ook voor andere culturen die soortgelijke problematiek kennen. De voorstelling is Nederlands gesproken, met veel Kaapverdiaanse, maar ook Engelstalige muziek en een live band. Sandro Lima speelt in dit stuk samen met Adison dos Reis, Sonia Andrade, Melissa Fortes, Arlindo dos Santos (Fifth), William Araujo en Serge Hogenbrink op 29 en 30 januari in het Maaspodium in Rotterdam. Tickets zijn verkrijgbaar via http://www.maastd.nl/voorstelling/belezanight/.

Multitalent

Sandro toert op dit moment door Nederland met de voorstelling Lokaal G1.25 van theatergroep Aanz. Sandro is niet alleen acteur en theatermaker, hij ontwerpt ook kleding. Hij staat bekend om zijn afro en zijn eigengereide kledingstijl. Omdat Sandro zo’n aparte en eigen stijl heeft, is hij zijn eigen kleding gaan ontwerpen en maken. Zijn ontwerpen vielen zo in de smaak dat hij nu ook voor artiesten, dj's en mensen die een aparte kledingstijl willen, kleding ging maken. Binnenkort zal hij zijn eigen kledinglijn lanceren. In alles wat Sandro doet blijft hij dichtbij zichzelf en dat maakt hem authentiek. Wat hem betreft zijn er geen grenzen in de mogelijkheden en dat is wat hij graag aan anderen wil doorgeven. En wat mij betreft gaan we in de toekomst nog veel meer van Sandro Lima horen!

[i] Jolanda Spoel= maakt deel uit van het artistieke team van Maas theater en dans en is programmeur van het Maaspodium. 

Over Sonya Dias

Sonya Dias van SonyaSpreekt is een presentator, dagvoorzitter & spreker. Daarnaast biedt zij via haar column een kijkje in de Kaapverdiaanse gemeenschap in Nederland en daarbuiten.