Afbeelding

Studenten ontdekken sporen van Amsterdams "gedeeld verleden"

Studenten van het Weekend College -een onderwijsondersteuningsorganisatie in Amsterdam Zuidoost- maakten recentelijk een educatieve wandelspeurtocht langs historische gebouwen in Amsterdam die een relatie hebben met slavernij en kolonialisme.

Ongeveer 40 jongeren, allemaal toevallig van Afrikaanse afkomst, gingen samen met coaches op onderzoek uit; aan de hand van een kaart van het centrum van Amsterdam werd een route uitgestippeld met uitleg over de gebouwen die de studenten zouden bekijken. Met een broodje en extra drinken gingen ze op weg, voorzien van de nodige regencapes om de aanhoudende motregen te trotseren. 

Voor vertrek werden ze nog geïnformeerd over 1 juli 1863, de dag dat tot slaaf gemaakte mensen in de toenmalige Nederlandse kolonieen Suriname en de Nederlandse Antillen hun vrijheid werd teruggegeven. Ieder jaar wordt op deze dag de afschaffing van de slavernij herdacht onder andere in het Oosterpark in Amsterdam waar het Keti Koti (letterlijk: gebroken ketenen) -festival werd gehouden.

De wandeling was georgaiseerd door Weekend College in samenwerking met met de stichtingen YouToday en Untold, om naast aandacht aan herdenking en het festival ook de nadruk te leggen op de bewustwording van de jeugd over het Nederlands slavernijverleden. 

De route bracht de studenten onder andere langs het Joods Historisch Museum in de vier oude synagogen in de Jodenbuurt, de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam, en de beelden van Afrikanen op de gevel aan de Herengracht 514; details die bij veel leerlingen niet of nauwelijks bekend waren.

Een student was geschokt dat het cafétje waar hij wel eens langsliep vroeger de Negro Palace was, een cafe waar mannen van Afrikaanse afkomst optraden, maar dat in de gaten werd gehouden door de politie om te voorkomen dat de mannen witte vrouwen zouden verleiden. “Dat ik hier wel eens een biertje gedronken heb!”

De dag eindigde met een kringgesprek waarin studenten hun ervaringen en verzamelde informatie deelden. Het gesprek leidde ook naar de omstandigheden in Suriname tijdens de slavernij tot het moment van de afschaffing. Ook werd aandacht geschonken aan de proclamatie die de toenmalige gouverneur van Suriname liet publiceren waarin de emancipatie werd aangekondigd.

De studenten waren ook een plakkaat tegengekomen waar de namen stonden van de 15 mannen die op 8 december 1982 zijn doodgeschoten in het Fort Zeelandia in Paramaribo tijdens het militaire bewind van Desi Bouterse. Deze gebeurtenis was natuurlijk ook onderdeel van het gedeelde verleden.

Ze waren eensgezind dat ze door de wandeling een nieuwe kijk kregen op de realiteit. Ze groeien op in Amsterdam, lopen wel eens langs de voorname gebouwen, maar hebben deze niet eerder op deze wijze aandacht geschonken als tijdens de wandelroute.

“Waarom worden die gebouwen en beelden zo goed onderhouden dan?’ vroeg een student. Daarop zwenkte het gesprek naar ‘moet dit deel van de geschiedenis weggemoffeld worden of niet?”  Dat het een onderdeel van de geschiedenis is en blijft en dat wegmoffelen zou betekenen dat het zou worden vergeten en genegeerd. "Zou dit deel van de Nederlandse geschiedenis niet zichtbaarder moeten zijn?

De studenten zeiden dat ze de wandeling ‘Gedeeld verleden’ als leerzaam hebben ervaren en dat het zeker een herhaling verdient.

Over het Weekend College, YouToday en Untold

Het Weekend College is een onderwijs ondersteuningsproject in Amsterdam Zuidoost. Ruim honderd jongeren van 12-20 jaar die het voortgezet onderwijs volgen kunnen hier terecht voor huiswerkbegeleiding, algemene- en talentontwikkeling. Elke zaterdag wordt een nieuw educatief programma aangeboden.

Het Weekend College wordt voor haar leerdoelen gesubsidieerd door het Stadsdeel Zuidoost en MBO College Zuidoost van het ROC van Amsterdam. De organisatie werkt nauw samen met externe aanbieders -waaronder stichting YouToday en stichting Untold- om het extracurriculair aanbod mogelijk te maken.

YouToday richt zich met haar activiteiten op het bevorderen en stimuleren van diversiteit  door middel van educatie, mediakennis, informatie en cultuur. Untold richt zich op het bewerkstelligen empowerment via kunst en cultuur in de vorm van theater, dans, muziek en debatten. Zo heeft YouToday dit jaar oa de Dag van de Veiligheid georganiseerd en verzorgde Untold Afrikaanse danslessen en drumlessen.