Clarence Seedorf keynote speaker bij Herdenking Nederlands Slavernijverleden

Clarence Seedorf is de keynote speaker tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden op 1 juli bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark te Amsterdam.

Dit meldt het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) in een persbericht. Ook NiNsee directeur NiNsee Antoin Deul, Veiligheid en Justitie minister Stef Blok en Amsterdam Burgemeester Eberhard van der Laan zullen spreken tijdens de . Er is ook een defilé langs het monument.

Op 1 juli wordt herdacht dat het dit jaar 154 jaar geleden is dat Nederland formeel de slavernij heeft afgeschaft in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Tevens is het 15 jaar geleden dat het Nationaal Monument Slavernijverleden onthuld werd.

Het NiNsee is verantwoordelijk voor de jaarlijkse organisatie van de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, die live door de Publieke Omroep op televisie zal worden uitgezonden.

Seedorf, één van de meest succesvolle Nederlandse voetballers aller tijden, won onder meer vier keer de Champions League en werd de eerste voetballer ter wereld die dit deed met drie verschillende clubs. Sociaalmaatschappelijk is hij wereldwijd actief via zijn stichting Champions for Children Foundation. Daarnaast is hij Legacy Champion van de Nelson Mandela Foundation en Union of European Football Associations (UEFA )ambassadeur tegen racisme in het voetbal.

Vorig jaar speelde hij een cruciale rol toen een groep mensen hun misnoegen uitte tegen de herdenking op 30 juni 2016. Zij vonden dat de herdenking op 1 juli moeten zijn. Seedorf wierp zich op als bemiddelaar en vroeg om respect. "Dit is niet wat onze voorouders zouden willen zien."

Afschaffing slavernij door Nederland

Op 1 juli 1863 proclameerde Nederland de formele afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In Suriname werden de "vrijgemaakten" verplicht om nog tien jaar, onder staatstoezicht te blijven werken. Op de voormalige Nederlandse Antillen voerde Nederland het paga-tera (deelpacht) systeem in. Daarmee was de "vrijheid" van de tot slaafgemaakten louter een papieren aangelegenheid, een substantieel deel bleef op de velden werken als deelpachters.

Over NiNsee

Het NiNsee is een kennis- en expertisecentrum op het gebied van het trans-Atlantische slavernijverleden van Nederland en de hedendaagse effecten en gevolgen van dit verleden voor de nazaten van tot slaafgemaakten. Een gedeeld verleden dat structureel en vanuit verschillende invalshoeken voor het voetlicht wordt gebracht met als doel volledige erkenning en inbedding in Nederland te realiseren.