SonyaSpreekt Louis Alves: geboren danser en unieke persoonlijkheid

Door Sonya Dias

Louis leerde ik kennen tijdens een verjaardagsfeestje bij een goede vriendin. Hij was net als ik duidelijk dol op dansen en we hebben die avond samen een dansje gewaagd. Wat ik toen niet wist, was dat hij van zijn passie zijn werk heeft gemaakt. Louis danst o.a. in het dansgezelschap van Armin van Buuren en reist met zijn crew tijdens de de hele wereld rond. Daarnaast heeft hij ook op persoonlijk vlak een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Hij heeft geleerd van zichzelf te houden precies zoals hij is en dat is bewonderingswaardig.

Anders dan anderen

Louis is geboren en getogen in Rotterdam Zuid waar hij nog steeds woont. Hij is een nakomelingetje en groeit op met vader moeder en oudere broers. Van jongs af aan beseft Louis zich dat hij anders is dan andere kinderen. “Ik wilde helemaal geen jongen zijn. Het voelde alsof ik in het verkeerde lichaam zat.” Het feit dat Louis anders was, gaf veel frictie en onbegrip in de familie. “Er was wel heel veel liefde, maar ik werd vaak niet begrepen.” Louis hield van kleins af aan veel van dansen. Hij had een nichtje dat op ballet zat en als hij naar haar voorstellingen ging kijken fantaseerde hij dat hij ook op het podium stond en meedanste.

Havo voor Muziek en Dans

Toen Louis op de basisschool zat, kwamen er op een dag docenten van de Dansacademie op bezoek. Een van deze docenten was Elly Broeren en was de coördinatrice bij de Havo voor Muziek en Dans. Alle kinderen mochten een dansopdracht doen. “We moesten over de gymbanken lopen en een dans doen met een zelf gekozen attribuut. Ik koos voor de hoepel.” Zijn dansvoorstelling had indruk gemaakt, want enige tijd later ontving hij een brief van de Havo voor Muziek en Dans. Die brief was een uitnodiging voor een auditie. Zijn ouders waren niet meteen enthousiast gezien de hoge kosten voor deze professionele vooropleiding. “Mijn moeder vroeg een paar keer of ik zeker wist dat ik dit wilde doen. Ik wist het heel zeker. Toen ik eenmaal op balletles zat, ging mijn moeder elke keer mee totdat ik oud genoeg was om alleen te gaan.”

Liever een vrouw

Na de vooropleiding ging Louis naar de Dansacademie in Rotterdam en volgde de Uitvoerende Dansopleiding wat bestond uit moderne dans en klassiek ballet. Naast zijn opleiding volgt Louis danslessen in Hip Hop, Streetdance en Showballet. Vanaf zijn 16e geeft Louis dansles bij Dancepoint Fitness Centrum. Rond zijn 17e schrijft Louis een brief aan een aantal familieleden die het dichtstbij hem staan. In deze brief vertelt hij dat hij liever als vrouw door het leven wil gaan. De reacties waren positief. De familie was wel verrast dat Louis zich wilde laten transformeren. Ze dachten dat hij homo was, maar hadden niet bedacht dat hij transgender kon zijn. “Mijn oma zei dat God mij had gemaakt zoals ik ben en dat ik helemaal prima was zoals ik was.”

Vrouw of toch man?

Louis ging naar het VU Medisch Centrum en doorliep het gehele voorproces om in aanmerking te komen voor een operatie. Het proces bestond uit vele gesprekken met de psycholoog en verschillende psychologische testen. Na deze testen kreeg Louis groen licht. Hij kwam in aanmerking voor een operatie en mocht starten met het hormonentraject. “Diep van binnen was er altijd wel die twijfel of dit wel de juiste beslissing was. Dansen is mijn passie. Kan ik wel verder gaan met dansen op hoog niveau als ik mezelf transformeer tot vrouw? Als man maak ik veel meer kans op een succesvolle carrière in de danswereld.” Allemaal vragen die in zijn hoofd rondspookten. Daarnaast kende hij geen transgenders die professioneel dansten.

Amerika

Louis vroeg scholarships aan voor dansopleidingen in Amerika. “Amerika heeft alles veranderd. Ik kon mezelf zijn en mensen gingen heel cool met mij om. Daar maakte het niet uit hoe ik eruit zag of me gedroeg.” Louis kwam tot het besef dat het niet uitmaakte hoe hij eruit zag als hij maar gelukkig was met zichzelf. “Ik wilde geen vrouw meer zijn, maar wel zo vrouwelijk mogelijk.” In Amerika danste Louis in verschillende gezelschappen zoals the . Omdat Louis geen verblijfsvergunning kon krijgen, ging hij terug naar Nederland. Hij ging lessen volgen en dansles geven bij en kwam in contact met . Via hen kwam Louis in de commerciële danswereld en danste hij voor diverse producties als The Voice of Holland en X-Factor. Zijn eerste dansopdracht voor een concert was dat van Wolter Kroes. Later zat hij in het dansgezelschap van Gerard Joling en was hij jarenlang danser bij de Toppers.

Prima zoals hij is

Louis werkte mee aan het programma . Hij trainde de kandidaten en stoomde hen klaar voordat de uiteindelijke choreografen met de BN’ers aan de slag gingen. Momenteel maakt Louis onderdeel uit van het dansgezelschap van Armin van Buuren. “Ik deed last minute auditie voor Armin van Buuren en nu reis ik met hem en de crew de wereld over!” Louis straalt van trots. Hij is dankbaar voor wat hij heeft bereikt en kijkt vol verwachting naar wat er nog gaat komen. “Ik voel me nu prima zoals ik ben en heb zelfs niet meer de behoefte om zo vrouwelijk mogelijk te zijn.”

Louis wat ben jij een prachtig persoon inside and out. Je bent inderdaad helemaal goed zoals je bent. Je bent een unieke persoonlijkheid die niet in een hokje te plaatsen is. Ik bewonder jouw moed en eerlijkheid. Beloof me dat je altijd jezelf zal blijven.