Kings en Queen foto-shoot: oogstrelend

De Kings en Queen van Jurgen (Djogo) Wijnruit gaat, sinds hij afgelopen zondag af is, als een lopend vuurtje door het internet.

Vreemd hoeft dat niet te zijn, want nooit eerder maakte een fotograaf in Nederland een shoot waarin een groep stoer maar keurig uitziende zwarte mannen met hun haar in majestueuze dreadlocs de toon zetten. De foto’s sleepten dan ook tientallen (inmiddels misschien wel honderden) Facebook likes binnen vanaf Wijnruit ze deelde.

“De intentie achter deze shoot is bewust wording en het doorbreken van de heersende stereotype,” vertelt hij erover. Het idee was deels gestoeld op zijn eigen ervaringen als zwarte man mnet dreadlocs.

"Het stereotype moet doorbroken worden. Ook wij, donkere mannen met dreadlocs kunnen representatief en succesvol zijn.”

“Ik achtte deze shoot noodzakelijk omdat we in de media en ook binnen onze eigen de familie vaak te maken krijgen met een negatief beeld over black people met dreadlocs. Ik kreeg wel vaker te horen dat ik mijn haar moest knippen omdat mensen mij anders zouden associëren met criminelen en drugsgebruikers,” vertelt hij.

Zijn grote voorbeeld was een manager die hij leerde kennen op het werk die lange dreadlocs had. “Hij bekleedde een hoge functie en was altijd representatief in maatpakken gekleed. Dit heeft mij gemotiveerd om deze shoot te plannen. Het stereotype moet doorbroken worden. Ook wij, donkere mannen met dreadlocs kunnen representatief en succesvol zijn.”

De Kings men en queen shoot was voor Wijnruit ook het logisch gevolg op de Lioness shoot die hij samen met compagnon fotograaf Ptah Ankh Re maakte vorig jaar. Dat concept was bedacht door zijn vrouw Nany Wijnruit, om black queens in het zonnetje te zetten op een zo natuurlijk mogelijke manier, in een park met veel groen, dansend op het ritme van African drums. Alle Queens hadden natural hair.

“Die shoot leidde tot veel vraag naar een dergelijke shoot voor mannen. De aanmeldingen voor deze kingsmen shoot waren daarom ook overweldigend.”

“Omdat ook wij ons "Amsterdammers" voelen.”

Op basis van vooraf vastgestelde criteria werden de mannen geselecteerd, alsook één “queen” die er natural moest uitzien, als een soort Mama Africa. “Zij staat aan de basis van een succesvolle man.”

Een deel van de foto’s werd geschoten in de die Wijnruit en Ptah Ank Re samen runnen in Amsterdam Zuidoost. 

Daarna verhuisde de shoot naar het museumplein om daar enkele foto's te maken bij onder andere het "IAmsterdam" logo.  “Omdat ook wij ons "Amsterdammers" voelen.”

Uiteindelijk belandden ze in de PC Hooft straat in Amsterdam, om met de backdrop van de duurste winkelstraat van Nederland kracht te zetten bij het thema succesvolle donkere mannen met dreadlocks.

Wijnruit zegt dat hij de foto-shoot niet met commercieel motief deed, maar een ieder die exemplaren wil kopen mag hem daarvoor

 

"Als een soort Mama Africa staat zij aan de basis van een succesvolle man.”