Sodade Festival, De Doelen in Kaapverdische sferen

Sodade FestivalDoor Sonya Dias

Vorig jaar november werd ik benaderd over het Sodade Festival. Stel je voor concertgebouw De Doelen in Rotterdam voor 1 dag geheel in het teken van Kaapverdische muziek en cultuur! Ik zag het al voor me en aarzelde geen moment toen mijn medewerking werd gevraagd. Nu is het bijna 4 juni en werken we naar het Festival toe. Maar hoe is het idee voor het Sodade Festival eigenlijk ontstaan? Ik sprak hierover met Oswald Fortes dos Santos een van de initiatiefnemers van dit geweldige event.

Muzikale familie

Oswald Fortes dos Santos komt uit een muzikale familie dat bestaat uit vader, moeder en vijf broers. “Vroeger kwamen er regelmatig vrienden van mijn vader waren bij ons over de vloer om te kaarten, dan werd aan mijn oudste broer gevraagd om gitaar te spelen en te zingen ik moest dan meedoen op de piano.”

Uiteindelijk zijn alle broers iets in de muziek gaan doen. Sebastiao speelde in diverse bands, produceert platen voor diverse Kaapverdiaanse artiesten en samen met broer Tony werden ze bekend als DJ Triumph. Arlindo (a.k.a. The Fifth) is singer songwriter en won in 2009 de grote prijs van Zuid Holland. Oswald en Goesan kozen er voor om vooral achter de schermen actief te zijn als producer en programmeur.

Matiota

Stichting Matiota was een initiatief van de broers Arlindo en Goesan. Later sloten Sigmar Vriesde en de andere broers zich aan. Tegenwoordig valt de Stichting onder de volledige verantwoording van Oswald. “Al mijn broers zijn vanaf de zijlijn nog steeds betrokken.”  Matiota is een evenement waarbij alles draait om de sfeer van live muziek onder het genot van een drankje en een hapje.

De eerste editie aan het strand van Scheveningen was meteen een groot succes. “Alles aan die dag was perfect. Het was 28 graden en het was zo druk dat mensen tot over het pad stonden te genieten.” Daarna volgden de edities in De Exit in Rotterdam. Na een aantal succesvolle edities ontstond het idee om verschillende soorten muziek te combineren met theater. Dit alles in verschillende zalen en zo werd Matiota XXL geboren. Dit event werd georganiseerd in het oude Waterfront in Rotterdam. Hier werd het zaadje voor Sodade Festival geplant.

Sodade Festival

Sodade Festival is geïnspireerd op Matiota XXL en North Sea Jazz, maar ook op de Pasar Malam en het Kwaku Festival. Oswald vond het tijd dat de Kaapverdianen een eigen festival kregen. “We hebben zoveel muzikaal talent, zoveel Kaapverdiaanse artiesten die in Rotterdam zijn geboren; de eerste Kaapverdiaanse plaat is in Rotterdam gemaakt, er zijn talloze feesten en evenementen, maar we hebben geen eigen festival. Een Kaapverdiaanse beleving met verschillende soorten muziek, met eten en drinken. Een dagje uit voor het hele gezin waarbij iedereen bij binnenkomst Cabo Verde kan proeven.”

Oswald wist dat hij dit niet in zijn eentje voor elkaar kon krijgen en riep daarom de hulp in van Kings da Silva die jarenlange ervaring heeft als manager van diverse Kaapverdiaanse artiesten uit binnen en buiteland en met het organiseren van feesten en evenementen. Kings was meteen enthousiast en de samenwerking werd beklonken.

De Doelen

Concertgebouw De Doelen is de perfecte plek om het Sodade Festival te houden. Grote Kaapverdiaanse artiesten zoals Cesaria Evora en Bana hadden de eer om er op te treden. De Kaapverdiaanse gemeenschap heeft De Doelen geadopteerd en veel evenementen zoals de Rotterdam Kanta reeks zijn in dit concertgebouw georganiseerd.

De timing voor dit event is perfect omdat dit het jaar is dat Rotterdam 75 jaar wederopbouw viert. De eerste editie van het Sodade Festival valt precies binnen de festiviteiten van Rotterdam viert de stad. In aanloop naar het Festival gingen diverse artiesten on tour. Op 4, 11, 19 en 26 mei kregen de bezoekers van Rotterdam Centraal een voorproefje van wat men op 4 juni kan verwachten en ook op zondagmiddag 29 mei wordt het bij Radio Brasa een Kaapverdiaans feestje.

Wat kunnen we verwachten?

Op 4 juni waant De Doelen zich voor 1 dag in Kaapverdiaanse sferen. Dat begint meteen bij binnenkomst waar je in de foyer kunt genieten van Kaapverdiaanse koffie, eten en drinken. Er zijn vier zalen met diverse artiesten uit binnen en buitenland (o.a. Melissa Fortes, Johnny Ramos, Broederliefde, The Fifth, Tito Paris, Bonga, Sara Tavares, Os Tubaroes). Er is een aparte Kizoma Area met workshops en taxidansers. Een aantal artiesten uit 1e en 2e generatie treedt op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en ik heb de eer om dit gedeelte van het festival te hosten. Kortom een Kaapverdiaanse belevenis in hartje Rotterdam dat je niet mag missen!

Tickets zijn verkrijgbaar bij