Zuid-Afrikaanse gitaarmeester Sibusile Xaba treedt op in Utrecht

De Zuid-Afrikaanse akoestische gitaarmeester Sibusile Xaba treedt op in Utrecht, tijdens  Le Guess Who?. De twaalfde editie van dit avontuurlijke muziekfestival vindt plaats van 8 tot en met 11 november 2018.

Met een prachtige mix van Afrikaanse folk, flamenco, bossa nova en jazz verovert Sibusile Xaba langzaamaan de harten van het internationale publiek. Met een speels en spiritueel geluid voert hij de toeschouwer mee naar iets wat boven het natuurlijke leven uitstijgt, meer eerbied voor zijn voorouders en het universum in het algemeen. In Xaba's eigen woorden: “Ik geloof dat ik werd gekozen om muziek te creëren die liefde, vrede en geluk bevordert.”

Opgroeiend in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal, met een vader die van jazz hield en een moeder die in de kerk zong, werd Xaba in zijn jeugd altijd omringd door muziek. Op de middelbare school luisterde hij veel naar kwaito – een vorm van house gecombineerd met Afrikaanse geluiden en samples – en de traditionele dans pantsula. Thuis maakte hij speelgoedgitaren. Toen hij naar een popschool in Tshwane ging, werd hij een betere gitarist. Later ging Xaba naar de Tshwane University of Technology om muziek te studeren.

Sibusile Xaba zingt in Zulu – lachend, huilend, de gitaarklanken imiterend – en zijn indrukwekkende gitaarspel kenmerkt zich door een expressieve tokkelstijl. Daarmee volgt  hij de voetsporen van zijn mentoren, gitaarvirtuoos Madala Kunene en de legendarische Dr. Philip Tabane. Deze invloeden klinken terug in zijn debuut, het dubbelalbum ‘Open Letter to Adoniah/Unlearning’, dat door The Guardian werd omschreven als “an astonishing debut from a unique talent”.

Sibusile Xaba’s optreden op Le Guess Who? 2018 is gecureerd door Shabaka Hutchings. Andere artiesten die onderdeel zijn van dit gecureerde programma zijn King Ayisoba, BCUC, Kadri Gopalnath, Orchestra of Spheres, Sons of Kemet, Kojey Radical, en vele anderen.