Zomercursus over het hedendaagse “Black Europe”

Amsterdam host van 22 juni tot en met drie juli de achtste editie van de zomercursus over zwart Europa. De intensieve cursus van twee weken is in samenwerking met het Centrum voor Studie en Onderzoek naar Mondiale Dialogen in Barcelona.

Naast Amsterdam staan er ook cursussen in Barcelona, Granada en Mexico op het programma. Het doel van de cursus is om de hedendaagse omstandigheden van de Afrikaanse diaspora in Europa te onderzoeken. De focus zal liggen op de historische- en koloniale erfenissen van Europese landen om op deze manier de oorsprong van Zwart Europa te bespreken.

Met deze basis wordt vervolgens onderzocht wat de impact is van het erfgoed op het hedendaagse beleid en de wetgeving van de Zwarte samenleving in Europa. Het Centrum voor Studie en Onderzoek naar Mondiale Dialogen is een non-profit en niet-gouvernementele organisatie. Ze bevorderen onderzoek, kennisontwikkeling, educatie (door middel van onder andere seminars, tentoonstellingen en workshops) en publiek beleid om te werken naar sociaal economische betrekkingen en internationale relaties waarin op een non-competitieve manier wordt geleefd.

De cursus start met een historisch overzicht over de Afrikaanse diaspora in Europa die terugvoert naar de betrokkenheid van de Europeanen tijdens het koloniseren van Amerika. Daarna wordt bekeken op welke manier en met welke wetten de vestiging van de zwarte bevolking in Europa werd gereguleerd. Ook wordt stilgestaan bij het ontstaan van de anti-discriminatie wetten in verschillende Europese landen. Verder is het de bedoeling om de unieke dimensies van de verschillende ras- en etnische relaties in Europa in kaart te brengen. Onderzoeken op welke manier opvattingen van ‘anderen’ worden geïnstitutionaliseerd en gereproduceerd. Hoe ontwikkelt bijvoorbeeld de groeiende vreemdelingenhaat zich in de verschillende Europese landen? En hoe zijn ze de verschillende landen omgegaan met kwesties op het gebied van verschillende in etniciteit en de eigen nationalistische vraagstukken?

De zomercursus is in de Engelse taal en heeft plaats voor maximaal 30 participanten. De voorkeur gaat uit naar geslaagd of niet geslaagde studenten met de studierichting Sociale- of Gedragswetenschappen, Rechten, Biotechnologie of studenten van een professionele Business School. Studenten moeten affiniteit hebben met de onderwerpen Zwart Europa en de Afrikaanse diaspora. Ook postdoctorale, onderzoekers, hoogleraren, beleidsmedewerkers en alle andere professionals uit het de academische wereld of het bedrijfsleven die werkzaamheden uitvoeren gerelateerd aan deze onderwerpen, zijn welkom om zich aan te melden. 

De kosten van de cursus zijn € 1600 met accommodatie of € 1300 zonder accommodatie. Inbegrepen zijn de openingsreceptie, alle lunches tijdens cursusdagen, wekelijkse samenkomst op de faculteit, cursusmateriaal, kosten voor het openbaar vervoer en andere vervoerskosten en entree tot alle musea tijdens de excursies. Het vervoer naar Amsterdam is niet ingegrepen.

Bron: http://www.dialogoglobal.com/amsterdam/