Zoetermeer herdenkt afschaffing slavernij vrijdag

Zoetermeer herdenkt op 3 juli de afschaffing van de slavernij in Suriname en Nederlandse Antillen, 152 jaren geleden. Zoetermeer is de stad waar 13% van de bevolking gerelateerd is aan de Surinaamse en of Antilliaanse bevolkingsgroepen.

Wethouder Taco Kuiper legt op vrijdag 3 juli om 16.00 uur een krans in Castellum Palensteyn.

Naast de grote steden, gedenkt en viert ook Zoetermeer de afschaffing van de slavernij. Reden hiervoor is dat het relatief hoge aantal van 16.000 mensen, waarmee de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap bijdraagt aan de Zoetermeerse samenleving.

De stichting Herdenking Slavernijverleden Suriname en de Nederlandse Antillen in Zoetermeer staat daarom stil bij de afschaffing met het leggen van een krans. Zoals 4 mei herdacht wordt en 5 mei gevierd wordt, zo wordt ook Keti Koti of te wel Manspasi (emancipatie) herdacht en gevierd.

Keti Koti

Op 1 juli is het precies 152 jaar geleden dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Hiermee kwam een einde aan twee-en-een-half eeuw slavernij door de Nederlanders. 

Plaquette

De plaquette draagt de naam 'De Drie Wijzen'. Te zien zijn drie vrouwen die hun ketenen verbreken en kracht uitstralen. Op de achtergrond staan slavenhuizen. Onder de plaquette is de tekst te lezen: 'Laat het verleden niet doorleven in het heden', een verwijzing naar moderne slavernij, zoals kinderarbeid, gedwongen prostitutie en arbeid onder slechte omstandigheden.

Kunstenaars van Social Sofa ontwierpen en maakten deze plaquette. Het project voor de plaquette stond onder leiding van Simone Kappeyne en Johan Verstrate en Yve Art Productions. Inspirator voor het ontwerp was de Zoetermeerse kunstenares van Surinaamse afkomst, Wonny Stuger.

Wethouder Taco Kuiper legt de krans neer. Rond de kranslegging laat een Marrons dansgroep authentieke slavenliederen horen en zal slavendansrituelen demonstreren. Verder zullen enkele dames in klederdracht hun prodo wakka (modeshow) doen.

Zonder de medewerking en de vrijwilligers van de stichting Piëzo in Palenstein was er geen feest. Iedereen is vanaf 15.30 uur van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje om deze herdenking en viering mee te vieren. Plaats: Castellum Palensteyn, Rakkersveld 253 in Zoetermeer.

Bron: dichtbij.nl