Zes agenten aangeklaagd in Baltimore

Marilyn J. Mosby, hoofdaanklager in de Amerikaanse stad Baltimore heeft vandaag aangekondigd dat zes agenten van politie zijn aangeklaagd voor onder meer doodslag van Freddie Gray.

Mosby zei dat uit onderzoek is gebleken dat de agenten Gray's handen en enkels vastbonden en hem op zijn buik op de vloer van een politiewagen lieten liggen zonder hem vast te maken, terwijl zij door het westen van Baltimore reden.

Zij trokken zich niets aan van zijn herhaalde verzoeken om medische hulp en bleven met hem doorrijden. Toen zij het politiebureau bereikten, ademde Gray niet meer en had hij een hartstilstand. Een week later, op 19 april, stierf hij.

Volgens bronnen heeft het onderzoek naar de dood van Gray aangewezen dat hij is gestorven aan verwondingen die hij in de politiewagen opliep. Hij zou zijn nek hebben gebroken toen hij tegen de achterkant van de auto klapte. Ook liep hij een hoofdwond op die te herleiden is naar een bout in de wagen.

De dood van Gray leidde tot gewelddadige rellen in Baltimore. 

Amerikaanse agenten zijn de laatste tijd vaker van racisme beschuldigd. Het bekendste voorbeeld is Ferguson, een voorstad van St. Louis. Daar werd vorig jaar zomer een ongewapende zwarte tiener doodgeschoten door een blanke agent. De politieman werd daar uiteindelijk niet voor vervolgd.

'Niemand staat boven de wet', aldus Mosby. De openbare aanklager zei verder dat het mes dat Gray bij zich droeg een wettelijk toegestaan zakmes was, en geen rechtvaardiging kon zijn voor zijn arrestatie.