Waco bikerbloedbad toont de twee maten van de Amerikaanse politie

Zwarte civiele rechten activisten in de Verenigde Staten hebben aanstoot genomen aan de zachtaardige manier waarop de politie in Texas is omgesprongen met de bikers die betrokken waren zondag bij een bloedbad in de stad Waco.

Negen mensen kwamen om en 18 raakten gewond tijdens een bloedig gevecht tussen twee rivaliserende bendes.

De activisten vergelijken de foto’s van het Waco incident met recente onlusten in Baltimore en Ferguson en beschuldigen de politie van het meten met twee maten. De foto’s uit Waco tonen inderdaad een beeld van (voornamelijk witte) gearresteerde bikers die ongeboeid mogen zitten op banken naast relaxte poltie agenten.

“Zou het anders verlopen zijn als de Waco bikers zwart waren geweest?” vroeg blogger Hannah Henderson van BBC Trending zich vanmorgen af.

De foto’s werden opgepikt door zwarte civiele rechten activisten en zijn inmiddels duizen keren gedeeld op Twitter. De foto van de bikers naast de relaxte politieagenten werd gecombineerd met die van een ongewapende prosterende zwarte man die enkele weken geleden tegenover een dreigende zwaar bewapende politiemacht in Baltimore kwam te staan; deze collage werd 160.000 geretweet. “Witte Waco gangleden die net negen mensen doodschoten, ten opzichte van één zwarte man in Baltimore,” vergelijkt het onderschrift.

Negen mensen vonden de dood en 18 raakten gewond zondagavond, toen leden van rivaliserende bendes slaags raakten in een restaurant in Waco. Wat begon als een vredesoverleg tussen de bendes, sloeg al gauw om in een handgemeen, waarna bendeleden elkaar te lijf gingen met messen, kettingen en vuurwapens. Het bloedbad werd later door een politieagent beschreven als het ergste dat hij in al zijn dienstjaren had meegemaakt.

Dit was volgens Ferguson and Baltimore activisten in schril contrast met de zachtaardige behandeling die de bikers naderhand kregen van de politie. “Ze hebben tenminste 100 wapens in beslaggenomen op de plek des onheils. Als het zwarte mensen waren geweest was het leger uitgerukt,” Twitterde Deray McKesson, van "We The Protesters". In een andere tweet zei hij: “Het nieuws presenteert de Waco bikers als een gevestigd deel van het leven in de VS. Als ze zwart waren geweest zouden ze meteen thugs (schorem) zijn genoemd.”