Cindy Kerseborn  Foto: Luca Izarin en Leon de Levita

Volledige drieluik regisseur Cindy Kerseborn over Caraïbische schrijvers op Pepr

Ter gelegenheid van Srefidensi Dey, de dag waarop stilgestaan wordt bij de onafhankelijkheid van Suriname, stelt Pepr films van de Nederlands-Surinaamse filmmaker Cindy Kerseborn beschikbaar. Kerseborn was een onafhankelijke onderzoeker en documentairemaker. Haar drieluik over de Caraïbische schrijvers Frank Martinus Arion, Astrid Roemer en Edgar Cairo is vanaf 25 november te zien op Peprfilms.nl. 
 
Deze belangrijke Caraïbische schrijvers hebben door Kerseborn permanent een plek gekregen als erfgoed van Nederland en het Caraïbisch gebied. Met het beschikbaar stellen van de films eert Pepr de nalatenschap van Cindy Kerseborn en daarmee haar bijdrage aan het collectieve geheugen van Nederland en het Caraïbisch gebied.

Drieluik Cindy Kerseborn
De pijn en schaamte over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname wordt beklemmend duidelijk in de documentaire over schrijver, dichter en kunstenaar Edgar Cairo in Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie hoofd (2010). Daarnaast wordt Curacaos-Nederlandse dichter, taalkundige en schrijver van de populaire roman Dubbelspel, Frank Martinus Arion, in de documentaire Frank Martinus Arion: De man, de vrouw, de poëzie (2013) geportretteerd. En in De wereld heeft gezicht verloren (2016) staat Astrid Roemer centraal, de in Suriname geboren schrijfster en één van de belangrijkste Zwarte feministische vrouwen in Nederland en Suriname.

View this email in your browser           Volledige drieluik regisseur Cindy Kerseborn over Caraïbische schrijvers op Pepr  Persbericht  18 november 2021     Ter gelegenheid van Srefidensi Dey, de dag waarop stilgestaan wordt bij de onafhankelijkheid van Suriname, stelt Pepr films van de Nederlands-Surinaamse filmmaker Cindy Kerseborn beschikbaar. Kerseborn was een onafhankelijke onderzoeker en documentairemaker. Haar drieluik over de Caraïbische schrijvers Frank Martinus Arion, Astrid Roemer en Edgar Cairo

Pepr
Pepr is het platform voor Zwarte makers en verhalen uit de diaspora op  steamingsdienst Picl. Hierop zijn films te zien die niet of nauwelijks in de Nederlandse filmtheaters of online aangeboden worden. Ook wordt ruimte gemaakt voor korte films van talentvolle makers uit Nederland en het Caraïbisch gebied. Naast het drieluik van Cindy Kerseborn, zijn The Photograph van Sherman De Jesus, Daughters of the Dust van Julie Dash, Billie van James Erskine en Test Pattern van Shatara Michelle Ford te huur.
 
Samen voor culturele verscheidenheid in film
Pepr wordt ondersteund door partners die het belangrijk vinden dat er meer cultureel verschillende verhalen in film te zien zijn, waaronder Black Achievement Month, vrouwenplatform Black Ladies Talk, en de deelnemende Picl-theaters.

Picl
Picl is het arthouse streaming platform van Nederland. Je huurt de film - die meteen vanaf de eerste dag van de release ook online beschikbaar is - voor een periode van 48 uur. In tegenstelling tot de meeste streamingdiensten betaal je bij Picl per film. Daarnaast selecteer je voor betaling jouw lokale filmhuis, want een deel van de opbrengsten gaat daar naartoe. 

FILMFONDS