Vertaald naar het Nederlands: Ta-Nehisi Coates' “Between the World and Me”

Bij Amsterdam University Press verscheen in november 2015 het boek “Tussen de wereld en mij”, de Nederlandse versie van “Between the World and Me” van Ta-Nehisi Coates; AFRO Magazine geeft volgend week exemplaren weg.  Stay tuned. 

“Gaat dit boek ook ons aan? Absoluut."

is correspondent voor The Atlantic; hij is in korte tijd de invloedrijkste denker over cultuur, politiek en racisme geworden. Hij groeide op in een van de armste wijken van Baltimore. “Tussen de wereld en mij” verscheen op 14 juli van dit jaar in Amerika en bestormde in zeer korte tijd de Het is een lange brief die Coates schrijft aan zijn vijftienjarige zoon waarin hij beschrijft hoe het is om als zwarte jongen op te groeien in Amerika.

Coates maakt pijnlijk duidelijk hoezeer racisme in de Amerikaanse cultuur zit verankerd en dat  gewelddadige uitspattingen geen toevallige incidenten zijn, maar voortkomen uit scheve machtsverhoudingen en diepgewortelde maatschappelijke noties. Hij kijkt vanuit een historisch perspectief en beschrijft hoe raciale gedachten door de eeuwen heen zijn geëvolueerd.

Volgens Coates is racisme vooral een fysieke ervaring, waarbij de lijfelijke dreiging tegen ‘black bodies’ telkens een andere vorm aanneemt: van slavernij en opsluiting tot buitensporig politiegeweld. Hij neemt de lezer aan de hand mee door zijn leven. Daarbij probeert hij één vraag te beantwoorden: is het in Amerika mogelijk om geweldloos in een zwart lichaam te leven?

Gevraagd waarom een Nederlandse vertaling, antwoordt Amsterdam University Press: “We vinden dat een belangrijk boek als dit (immers National Book Award) een groter publiek verdient.”

schreef er over in september 2015. “Gaat dit boek ook ons (Nederland) aan? Absoluut. Deels omdat Nederland zoveel gemeen heeft met Amerika. Deels omdat het een totaal ander land is. Nederland deelt met Amerika de geschiedenis van vernietiging genaamd slavernij, bijvoorbeeld, maar anders dan in Amerika is bij ons negentig procent van de bevolking voorstander van de slavernijkarikaturen op cadeauverpakking. We hebben veel inhaalwerk.” 

Toni Morrison noemde het “verplichte literatuur.” “I’ve been wondering who might fill the intellectual void that plagued me after James Baldwin died. Clearly it is Ta-Nehisi Coates. The language of Between the World and Me, like Coates’s journey, is visceral, eloquent, and beautifully redemptive. And its examination of the hazards and hopes of black male life is as profound as it is revelatory,” zei de legendarische schrijfster. 

Het is een must-have dus.

Het 152-pagina’s tellende boek Met de complimenten van de uitgever mogen wij volgend week 10 exemplaren weggeven. Meer informatie over deze giveaway volgt.