Tv-programma ‘Cooking Back To Our Roots’ strijdt tegen taboes rond diabetes

Hét nieuwe tv-programma ‘Cooking Back To Our Roots’ doorbreekt de taboes op diabetes, met respect voor de eigen cultuur. Het informatieve tv-programma heeft veel bekende niet-westerse Nederlanders als gast en is vanaf 11 november te zien via RTV7 en op Facebook Live. Het tv-programma is een initiatief van Stichting Know Better Do Better en voedingsdeskundige Vivian Acquah. November is de wereldwijd diabetes bewustwordingsmaand.

Beste Diabetesidee gewonnen

In Cooking Back To Our Roots interviewt Acquah niet-westerse Nederlanders over een gezonde leefstijl binnen eigen cultuur. In 2016 won Acquah het Beste Diabetesidee, een initiatief van het Diabetes Fonds. “Diabetes komt vaker voor bij Nederlanders met een niet-westerse achtergrond.

In Cooking Back To Our Roots interviewt Vivian Acquah bekende Nederlanders, waaronder Minchenu Maduro

Helaas krijgt deze bevolkingsgroep voedingsadviezen die vaak niet aansluiten bij de cultuur.” Met haar jonge assistente Lanaï Hodge praat Acquah graag met de volgende rolmodellen: Jetty Mathurin, Raja Felgata, Minchenu Maduro, Raquel Hodge, Sabra Rahiembaks en Charlene Austin.

Taboes doorbreken

Bij veel niet-westerse bevolkingsgroepen is diabetes een onderwerp waar niet of nauwelijks over wordt gesproken. Cooking Back To Our Roots doorbreekt taboes en laat zien dat je gezonder kunt eten binnen de eigen cultuur. Het is een tv-programma waarin iedereen zich thuis kan voelen: elke diabeet en zijn naaste zal zich erin kunnen herkennen.

Eerbetoon aan oma en zoon van Acquah

Acquah kampte zelf ook jarenlang met overgewicht en ook zij kreeg voedingsadviezen die voornamelijk gebaseerd zijn op de westerse cultuur. Toen ze zwanger was, werd ze door de verloskundige meerdere keren gewaarschuwd omdat zij een hoog risico liep op het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Op een gegeven moment had zij de hoop opgegeven om weer gezond te zijn. Haar zoon Orlando heeft haar geïnspireerd om het roer om te gooien.

Acquah heeft haar oma verloren aan de gevolgen van diabetes en wil niet dat Orlando zijn moeder verliest aan de gevolgen van overgewicht. Cooking Back To Our Roots is een eerbetoon aan de oma van Acquah en aan haar zoon. Hiermee wilt zij de huidige en toekomstige generaties met een niet-westerse achtergrond inspireren om gezonder te koken binnen de eigen cultuur.

Uitzending

De eerste aflevering van Cooking Back To Our Roots wordt op RTV7 zaterdag 11 november 2017 uitgezonden om 18.00 uur en via op zondag 12 november 2017 om 17.00 uur.