Stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden

In juni 2015 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen het stripverhaal Quaco. Leven in slavernij van Eric Heuvel en Ineke Mok.

Quaco wordt gepresenteerd op 26 juni 2015 te Amsterdam. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan minister Jet Bussemaker.
Quaco. Leven in slavernij is het eerste stripverhaal over het Nederlandse slavernijverleden. Quaco, de hoofdpersoon, heeft werkelijk geleefd. Hij was een Akan en kwam uit een gebied dat nu in Ghana of Ivoorkust zou liggen.
Na zijn ontvoering leefde hij eerst in West-Afrika in slavernij, daarna in Suriname en Nederland. Quaco was een van de miljoenen Afrikanen die slachtoffer werden van de trans-Atlantische mensenhandel, waarbij ook Nederlanders betrokken waren.

Quaco wordt als 8-jarige rond 1770 ontvoerd. Terwijl zijn broer achterblijft in de cellen van het fort aan de kust, wordt Quaco verkocht aan de kapitein van een slavenschip. Met het meisje Afua weet hij de ontberingen aan boord te doorstaan. Ze komen beiden in Paramaribo terecht bij de rijke planter en bestuurder Walter Kennedy. De oudere Olijf, die ook op het erf woont, ontfermt zich over Afua en Quaco.

Quaco wordt Kennedy’s persoonlijke bediende, ofwel futu boi. Maar dan geeft Kennedy Quaco aan legerkapitein John Gabriël Stedman, die in Suriname is om ten strijde te trekken tegen de weggelopen slaven. Onderweg naar het binnenland kijkt hij uit naar zijn broer en wordt hij geconfronteerd met het harde leven op de plantages.

De militaire missies plaatsen Quaco vervolgens voor onmogelijke dilemma’s. Als Stedman Quaco na vier jaar meeneemt naar Nederland, zal hij zijn vrijheid verwerven. Maar de prijs is hoog. Hij voelt zich ontheemd. Steeds vaker doemen beelden uit zijn verleden op. Dan neemt hij een drastisch besluit.

(Waterkant.net)