Stop Blackface houdt debat over nut van aangifte tegem racisme en discriminatie

De anti Zwarte Pieten organisatie Stop Blackface houdt op 12 mei, in samenwerking met het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) een debat over het nut van aangifte meldingen van racisme en discriminatie.

De organisatie zegt in een online uitnodiging dat veel mensen die met racisme en discriminatie te maken hebben de weg naar meldpunten niet lijken te kennen of te weinig vertrouwen hebben in het nut van aangifte doen. “Heeft het wel nut om een melding te doen bij een anti-discriminatie bureau? Wordt er wel wat gedaan als je aangifte doet van discriminatie of racisme? Wat wordt er eigenlijk met je melding of aangifte gedaan? Kortom, is het nutteloos of noodzakelijk om melding te doen van discriminatie of racisme?” schrijft de organisatie.

Het geeft aan dat volgens artikel 1 van de Grondwet, het gelijkheidsbeginsel, iedereen in Nederland – ongeacht ras, geslacht, seksuele voorkeur etc. – gelijk behandeld moeten worden. “Racisme is verboden. En toch worden veel mensen dagelijks, in het onderwijs, op de arbeidsmarkt, door middle van etnisch profileren of op een andere manier soms subtiel en soms expliciet, met racisme en discriminatie geconfronteerd.”

De organisatie somt op: “Het Zwarte Piet debat heeft veel losgemaakt, het aantal meldingen bij het College van de Rechten van de Mens is mede hierdoor met 40 procent toegenomen. [1][2] Artiesten en activisten als Quinsy Gario, Kno’ledge Cesar en vele andere bekende en onbekende mensen die zich uitspreken tegen Zwarte Piet en racisme worden geconfronteerd met doodsbedreigingen en discriminerende opmerkingen.[3]  Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is met de dood bedreigd, nadat hij zijn mening uitte voor een verandering van de traditie en zangeres Anouk werd bedolven onder hatelijke berichten toen ze stelling nam voor verandering.[4] [5] Zelfs de donkere Oranje voetballers werden getroffen door de Pietendiscussie nadat ze een selfie postten regende het discriminerende opmerkingen.[6] Alleen in het laatste geval leidde aangifte tot een boete van slechts €360 euro.[7] Een rechtzaak omtrent de Sinterklaasintocht in Amsterdam werd in het voordeel van de gemeente Amsterdam geoordeeld. En onlangs heeft het OM besloten niet tot vervolging over te gaan tegen organisaties die gebruik maken van Zwarte Piet.[8]”

Tijdens het debat dat om 19.00uur aanvangt in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost, zullen Quinsy Gario (Roet In Het Eten), Sinan Cankaya (onderzoekers naar etnisch profileren en trainer bij Straatrecht) en het College van de Rechten van de Mens hun visie en ervaring delen.

Daarnaast zal er een paneldebat plaatsvinden met vertegenwoordigers van de politie en het Meldpunt Discriminatie en Racisme Amsterdam. Op basis van het debat zal er een advies aan de relevante instituten worden geschreven.