South Carolina stemt tegen confederatievlag

Het bloedbad dat de witte moordenaar Dylann Roof aanrichtte in een zwarte kerk in Charleston, North Carolina, heeft niet het resultaat gehad dat hij had gehoopt. In plaats van de rassenstrijd die hij wilde ontketenen, zorgde hij ervoor dat het Huis van Afgevaardigden van de staat instemde om de controversiële Confederatievlag te verwijderen van overheidsgebouwen.

Het Huis van Afgevaardigden stemde na een emotioneel debat voor het afschaffen van de vlag uit de Amerikaanse burgeroorlog, die in verband wordt gebracht met slavernij.

Het debat duurde dertien uur en er waren drie stemrondes nodig, maar het einde van de Confederatievlag in South Carolina was daarna een feit. Het wetsvoorstel dat gelast de vlag van overheidsgebouwen te halen was al goedgekeurd door de Senaat, maar kwam nog niet door het Huis van Afgevaardigden. Het wetsvoorstel zou vandaag nog worden bekrachtigd door Gouverneur Nikki Haley.

Het besluit komt precies drie weken nadat de 21-jarige Dylann Roof negen mensen neerschoot inde Emanuel African Methodist Episcopal-kerk in Charleston, South Carolina.

Na te zijn opgepakt bekende Roof de schietpartij met voorbedachte rade te hebben gepleegd, om naar eigen zeggen een ‘rassenoorlog’ te ontketenen. Roof liet zichzelf regelmatig fotograferen met de Confederatievlag en plaatste die foto’s op racistische websites.

Na de moordpartij barstten felle discussies los over het hardnekkige gebruik van de vlag en werd er van verschillende geëist dat North Carolina het niet meer gebruikte.