SonyaSpreekt presenteert Dina Medina

Hoezo stille migranten?

Door Sonya Dias

Heb jij dat ook? Dat mensen zich altijd afvragen waar je vandaan komt? Ik heb dat regelmatig. Mijn eerste reactie is dat ik een geboren en getogen Rotterdammer ben. Natuurlijk wil men weten waar mijn roots liggen en als ik dat vertel, wordt het pas echt interessant.

Mijn roots liggen namelijk ik het prachtige Cabo Verde. Veel Rotterdammers kennen de Kaapverdianen wel. Er wonen namelijk zo’n 30.000 Kaapverdianen in Nederland, waarvan het overgrote deel in Rotterdam. Buiten Rotterdam weet men weinig tot niets over de Kaapverdianen, dat terwijl Cabo Verde steeds populairder wordt als vakantiebestemming.

De Kaapverdianen staan bekend als de “stille migranten”. Dit gold vooral voor de eerste generatie Kaapverdianen in Nederland. Wij zijn nu drie generaties verder en inmiddels echt niet meer stil, maar die stempel kleeft nog steeds aan ons. En als ik eerlijk ben, heb ik het idee dat veel mensen niet weten wie de Kaapverdianen zijn, hoe wij leven en hoeveel talent wij in huis hebben. Daar ga ik nu verandering in brengen. In mijn column “Hoezo stille migranten?” op AFRO Magazine bied ik een kijkje in onze veelzijdige Kaapverdiaanse gemeenschap zowel in Nederland als daarbuiten.

Omdat één van onze iconen Dina Medina vrijdag 13 november haar album release party in Lantaren Venster (Rotterdam) heeft, begin ik met het voorstellen van deze prachtige, maar vooral fenomenale Kaapverdiaanse zangeres.

Dina Medina

In Cabo Verde staat Dina Medina op een voetstuk. Iedere Kaapverdiaan kent deze iconische zangeres. Dina is geboren en getogen in Schiedam en begint haar zangcarrière op 12 jarige leeftijd bij een Kaapverdiaanse band. Ze wordt al snel opgepikt en is daarna te horen op diverse albums van bekende Kaapverdaanse bands. Zij is één van de eerste Kaapverdiaanse zangeressen die op zo’n jonge leeftijd professioneel bezig is met muziek.

Solo carrière

In 1995 maakt Dina haar solodebuut “Paixão de Coração”, twee jaar later gevolgd door “Separação”. Ze wordt daarmee een heuse popster in o.a. Portugal, Angola, Mozambique, Sao Tomé en vooral in Kaapverdië. Beïnvloed door de Portugese fado zanger Fernando Lameirinhas gooit ze het roer om en brengt in 2010 het album “Mornamente” uit, dat ze deels opnam met het Metropole Orkest. Dina geeft zich hierop over aan de Morna, een traditionele Kaapverdiaanse muzieksoort vol melancholie. Dit album ontvangt lovende kritieken en wordt beloond met twee prestigieuze Cabo Verde Muzic Awards in de categorieën “Beste Zangeres” en “Beste Morna”. Ze treedt nationaal en internationaal op waar ze het publiek vanaf de eerste noot ontroert met haar betoverende stem. Dina neemt ook deel aan de groep CaboCubaJazz. Een internationaal gezelschap dat Kaapverdiaanse en Cubaanse traditionele muziek fuseert onder leiding van Nils Fisher en Carlos Matos.

Pegam na Mo

Op haar nieuwe album “Pegam na Mô” combineert Dina op fraaie wijze diverse muziekstijlen. Je kunt genieten van de dansbare Funana en Zouk, maar ook wegdromen bij de Morna’s. Daarnaast zijn diverse andere muzikale invloeden en ervaringen terug te horen op dit album. Pegam na Mô betekent: neem me bij de hand en je voelt bijna letterlijk hoe Dina je bij de hand neemt en je in haar muzikale wereld voert. Voor dit album werkte zij samen met een aantal bekende namen zoals Sara Tavares (Cabo Verde/Portugal), Zoumana Diarra (Mali), Mousse Phate Mbaye (Senagal), Neco Novellas (Mozambique), William Araujo (Cabo Verde), Fernando Lameirinhas (Portugal) en Thijs Borsten (Nederland). Dit album is daarmee een album dat niet alleen kenners van Kaapverdiaanse muziek zal aanspreken, maar ook world liefhebbers zal prikkelen.

Release Party

Je kunt de prachtige muziek van het album “Pegam na Mô” live beluisteren tijdens de release party op vrijdag 13 november van 20.30 tot 23.30 uur in Lantaren Venster Rotterdam. Dina zal samen met haar band een spetterend optreden geven, die je nog lang zal bijblijven! Kaartjes voor dit live optreden zijn verkrijgbaar via http://www.lantarenvenster.nl/36-4904-Dina_Medina. Meer informatie over het event is te vinden op de agenda van Afro Magazine http://afromagazine.nl/agenda.

Prijsvraag

Omdat we meer mensen willen laten genieten van de prachtige sound van Dina Medina, mag ik 3 CD’s weggeven. Dat doe ik niet zomaar. Je kunt een CD winnen door het antwoord op onderstaande vraag uiterlijk vrijdag 13 november te sturen naar info@afromagazine.nl

Vraag:

In de Verenigde Staten is er een stad waar de grootste Kaapverdiaanse gemeenschap woont. Welke stad is dat?

Tot slot

Dina Medina is één van de vele talenten die de Kaapverdiaanse gemeenschap kent. In mijn volgende columns zal ik nog meer vertellen over de veelzijdige Kaapverdianen. Op vrijdag 13 november ben ik ieder geval te vinden bij Lantaren Venster om te genieten van de heerlijke muziek van Dina Medina en haar band en ik hoop jullie daar te mogen ontmoeten!

Over Sonya Dias

De hartverwarmende is een presentator, dagvoorzitter & spreker dia als jong meisje haar eigen podium creëerde door haar gezelligheid, gevatte opmerkingen, verhalen en dansen.