SonyaSpreekt Gisela Machado, plussize model en Cabo schoonheid!

Door Sonya Dias

De Kaapverdianen staan erom bekend dat we een gemixt volk zijn. Alle huidskleuren, haarsoorten van kroes tot stijl van zwart tot blond, bruine, groene, blauwe ogen, in de meest bijzondere combinaties, je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voor.

Veel nationaliteiten zijn van oudsher langs onze prachtige eilanden aan de West Afrikaanse kust gekomen en hebben hun DNA daar achtergelaten met als gevolg bijzondere mensen met uiteenlopende uiterlijke kenmerken. Cabo Verde heeft een rijke historie, maar daar kom ik een andere keer uitgebreider op terug. Voor deze keer beperk ik mij tot een specifieke Kaapverdiaanse schoonheid, namelijk Gisela Machado. Gisela is Plussize Model, onze Kaapverdiaanse trots en wat mij betreft een rolmodel voor jonge meisjes en vrouwen!

Van vrolijk meisje naar depressieve puber

Gisela werd geboren in Cabo Verde en verhuisde als jong meisje met haar ouders en twee zussen naar Nederland. Al vanaf dat ze een klein meisje was droomde ze ervan om danseres te worden. Toen al hield ze van de camera. Ze liet dan ook geen moment onbenut om voor de camera te staan. Gisela was altijd al het vollere meisje, maar op jonge leeftijd had ze daar geen moeite mee.

In haar puberjaren werd Gisela constant geconfronteerd met het feit dat zij een maatje meer had. In de bladen en op internet waren alleen dunne vrouwen te zien, wat niet bevorderlijk was voor Gisela’s zelfbeeld. Gevolg hiervan was dat zij constant bezig was met afvallen. Ze veranderde van een vrolijk en zorgeloos meisje dat altijd voor de camera wilde staan in een depressieve puber die steeds meer in zichzelf keerde. Het werd van kwaad tot erger en veranderde tenslotte in een serieus eetprobleem.

Van depressieve puber naar plussize model

Uiteindelijk besloot Gisela in therapie te gaan om haar eetverslaving en depressie tegen te gaan. In therapie gaan was geen makkelijke beslissing omdat dit binnen de Kaapverdiaanse cultuur niet gebruikelijk is. Maar volhardend als Gisela is, kreeg ze zelfs haar ouders en zussen zover dat ze met haar in familietherapie gingen. Vanaf dat moment ging het stukken beter met Gisela. Ze leerde praten over haar problemen en de band met haar ouders en zussen werd hechter dan ooit.

Gisela kreeg haar eetverslaving onder controle en haar zelfbeeld veranderde.

Doordat Gisela’s zelfbeeld veranderde, durfde zij ook weer nieuwe uitdagingen aan te gaan, dus toen zij een advertentie op Facebook las waarin werd gezocht naar plussize modellen, trok zij haar stoute schoenen aan en reageerde. In eerste instantie werd Gisela niet aangenomen, maar na twee jaar mocht zij auditie doen en werd ze alsnog aangenomen.

Van plussize model naar rolmodel

Niet alleen is Gisela plussize model bij Maxi Me Models, ze is de muze van Mart Visser voor de campagne van V&D en ze is aangesloten bij D&A Modelmanagement (een internationale agency gevestigd in Zuid Afrika!) Dit had Gisela een aantal jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. Toch beschouwt Gisela zichzelf nog niet als succesvol, ze heeft nog veel doelen te bereiken, maar daar wordt aan gewerkt. Gisela benadrukt dat het belangrijk is om een doel in het leven te hebben en dit doel vervolgens na te streven. Vooral geloven in jezelf en er dan gewoon voor gaan! Voor de modellenbureaus die alleen met size zero modellen werken heeft Gisela een boodschap: “Jullie kunnen de wijze waarop mensen naar menselijke schoonheid kijken veranderen door modellen van diverse afkomst en verschillende kledingmaten in te zetten.”

Over Sonya Dias

De hartverwarmende   is een presentator, dagvoorzitter & spreker dia als jong meisje haar eigen podium creëerde door haar gezelligheid, gevatte opmerkingen, verhalen en dansen.