Sonny Boy overleden

Waldy Nods op wiens leven de film Sonny Boy gebaseerd was, is de afgelopen week op 86-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Hilversum. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt, meldt het ANP.

Nods werd in 1929 geboren in Den Haag, als zoon van de Surinaamse student Waldemar Nods en de twee keer zo oude Nederlandse Rika van der Lans. Zijn vader Waldemar was een opvallende verschijning in het vooroorlogse Nederland. Zijn ouders werden in 1944 opgepakt omdat ze Joodse onderduikers hadden en werden naar Duitse concentratiekampen afgevoerd.

De jonge Waldy, bijgenaamd Sonny Boy, werd door familieleden opgevangen en ging later naar een pleeggezin. Zijn moeder Rika werd vermoord in Ravensbrück. Zijn vader werd, nadat het kamp Neuengamme waarin hij gevangen zat, in mei 1945 was bevrijd, alsnog door de SS doodgeschoten schrijft de NOS.

Nods begon zijn carrière als financieel-economisch journalist, onder andere bij Het Parool. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Suriname, waar hij bij het houtbedrijf Bruynzeel ging werken. In de jaren zeventig keerde hij terug naar Nederland.

Over zijn leven en dat van zijn ouders verscheen in 2004 een boek, welk in 2011 verfilmd werd met Sergio Hasselbaink in de hoofdrol.

FOTO: Waldy Nods (links) met zijn schoondochter en acteur Sergio Hasselbaink(rechts) in 2011 bij de premiere van de film.