Soedanees/Londens collectief The Scorpios brengt krachtige soul en vintage funk

Als je luistert naar de muziek van The Scorpios, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat vijf van de bandleden afkomstig zijn uit Soedan. In de jaren tachtig ontvluchtten ze het fundamentalistische regime in Centraal-Soedan. Nu trachten de bandleden met hun betoverende Soedanese afrobeat culturele grenzen af te breken. Op zondag 11 november treden ze op tijdens festival Le Guess Who? in Utrecht.

De vijf Soedanese bandleden speelden jarenlang traditionele muziek op bruiloften en religieuze festivals in Oost-Afrika. Zangeres Regia Ishag komt uit een muzikaal gezin; haar vader is de gitarist van de gelijknamige Soedanese band The Scorpions uit de jaren zeventig. Nadat het collectief naar Londen was gevlucht, ontmoetten ze gitarist Adam Bulewski, die op dat moment lokaal gemeenschapswerk deed. Samen begonnen ze opnamesessies, wat uiteindelijk resulteerde in The Scorpios. De band wordt nu aangevuld door muzikanten uit Ghana, Jamaica, Polen, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

In 2017 bracht The Scorpios hun gelijknamige debuutalbum uit via Afro 7. Gezien de achtergrond van de muzikanten is het geen wonder dat de rauwe en euforische sound van The Scorpios wordt beïnvloed door allerlei genres en geluiden. Met hun combinatie van Soedanese funk uit de jaren zestig, traditionele Arabische ritmes en psychedelische afrobeat laten ze elk publiek dansen.

The Scorpios treden op tijdens muziekfestival Le Guess Who? 2018, van 8 tot en met 11 november in Utrecht. Andere artiesten op het programma zijn Sibusile Xaba, Hailu Mergia, King Ayisoba, BCUC, Kadri Gopalnath, Sons of Kemet, e.v.a.