Shishani: ‘Paspoort Amsterdam’ liefdesverklaring aan de hoofdstad

Een terugblik en viering van 10 jaar in Amsterdam als queer, migrant, activist en artiest 


Op 16-17-18 februari a.s. vindt in Amsterdam het Lieve Stad festival plaats van Internationaal Theater Amsterdam. Lieve Stad, geïnspireerd door de woorden van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan, is een liefdesverklaring aan de stad Amsterdam.

Het festival presenteert ontmoetingen met verschillende culturen die verfrissende perspectieven bieden.

Een van deze bijzondere perspectieven is Shishani Vranckx. ‘Shishani’ (dat kroon betekent) is de koningin van de Namibische muziekscene en de rijzende ster van de Nederlandse. Haar muziektheatervoorstelling ‘Paspoort Amsterdam’ gaat over haar relatie met de hoofdstad en is een persoonlijke reflectie op 10 jaar leven in de stad die haar als persoon van Namibische afkomst op vele manieren heeft geïnspireerd en veranderd. Tijdens Lieve Stad geeft Shishani op 16-17-18 februari drie intieme concerten in het Internationaal Theater Amsterdam.

Queer

Paspoort Amsterdam is voor Shishani een terugblik en viering van 10 jaar in Amsterdam als queer, migrant, activist en artiest. Haar muzikale inspiratiebronnen zijn Tracy Chapman, Lauryn Hill en Bob Marley. “Allen hebben ze gemeen dat ze de onderdrukten en de minderheid een stem hebben willen geven. Daar gaat mijn voorstelling ook voor een deel over. Hoe is het bijvoorbeeld om je internationaal te bewegen als je zwart en queer bent?” Haar lied ‘Minority’ gaat over de slechte behandeling en onderdrukking van homoseksuelen in Namibië. Hiermee werd ze in haar geboorteland een icoon in de queer scene.

Aan de Amsterdamse grachten

Shishani heeft Amsterdam zowel politiek als op sociaal gebied zien veranderen. Haar persoonlijke ervaringen met deze ontwikkelingen komen terug in haar voorstelling. Maar er is ook ruimte voor nostalgie met haar uitvoering van het lied ‘Aan de Amsterdamse grachten’. Verschenen in tientallen uitvoeringen, waarvan die van Wim Sonneveld (1962) wellicht de bekendste is, wordt de versie van Shishani Vranckx op social media goed gewaardeerd en gedeeld. 

Intieme smeltkroes

Shishani heeft internationaal opgetreden tijdens event als Africa Festival in Wurzburg (Duitsland), Glastonbury Festival (UK), Lake of Stars (Malawi) en onze eigen Roots Open Air Festival. Het succes in Namibië en haar vele reizen inspireerde ook haar roots een plek te geven in haar muziek. Door het vele reizen naar haar geboorteland Namibië is Shishani in staat mensen mee te nemen in haar vergelijkingen en ervaringen. Paspoort Amsterdam is een intieme smeltkroes van haar verhalen en songs.

Vrijheid

Als je Shishani vraagt wat de stad Amsterdam haar heeft gegeven en wat zij de stad wil teruggeven dan is haar antwoord duidelijk: “ Ik heb vrijheid in deze stad gevonden. Een plek waar ik 100% mezelf kan zijn. Ik heb deze stad een unieke stuk van mijn geboorteland kunnen geven en mensen kunnen raken met mijn muziek.” Kaarten voor de voorstelling zijn te koop via: https://ita.nl/nl/agenda/