Second Coming: "Zo subtiel, zo herkenbaar”

Filmdistributeur Peggy Gemerts van Full Color Entertainment was al maanden geleden enthousiast over de film Second Coming die op 7 april in premiere gaat in Nederland. 

Full Color Entertainment released de film die een publieksprijs won op IFFR vorig jaar, in samenwerking met Herrie Film en TV en IFFR. 

Gemerts was vooral enthousiast vanwege hoofdrolspeler Idris Elba en ze raadt de film dan ook heel erg aan.. “Idris Elba is het,” zegt ze. “Hij wordt met recht getipt als de nieuwe James Bond!”

Ze richtte Full Color Entertainment in de zomer van 2015 op om het werk van zwarte onafhankelijke filmmakers beter onder de aandacht te brengen in Nederland. 

Het is een vrij baanbrekende product voor de overwegend witte Britse filmindustrie. 

Gevraagd waarom ze warm loopt voor deze specifieke film, vertelt ze: “Ik ben zelf enorm enthousiast erover, omdat het bijdraagt aan positieve beeldvorming. Dit zijn films die je doorgaans niet in de bioscoop ziet. De karakters hebben diepgang, ze zijn niet stereotiep en representeren op subtiele wijze zwarte cultuur."

"De man die voor zijn gezin zorgt, een gezin dat ondanks uitdagingen bij elkaar probeert te blijven. Mooi om te zien. En ook de herkenbaarheid in bijvoorbeeld een tjoerie. Of dat de vrouw een doek bindt om haar hoofdhaar wanneer ze gaat slapen. Zo subtiel, maar zo herkenbaar,” vertelt ze enthousiast. “En o ja, dan heb ik het nog niet eens over het bespreekbaar maken van (post)natale depressie...”

Second Coming draait om een zwart gezin in London. Idris Elba, die na zijn vertolking van drugs kingpin Stringer Bell in The Wire sterrenstatus verwierf, speelt de rol van de man van Jackie die opeens zwanger blijkt te zijn ondanks ze al maanden niet met hem geslapen heeft.

Jackie (Nadine Marshall) wordt radeloos door de onduidelijke oorzaak van haar verwachting. Als Mark de conceptiedatum berekent, slaat zijn blijdschap om in twijfel. Jackie snapt zelf ook niets van haar zwangerschap en kruipt steeds verder in haar schulp. Als ook hun elfjarige zoon JJ onder hun ruzies begint te lijden, wordt het stel gedwongen hun huwelijk onder de loep te nemen.

Het is een vrij baanbrekend product voor de overwegend witte Britse filmindustrie. Regisseur Debbie Tucker Green is inmiddels genomineerd voor een British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) award.

Gemerts zegt wel het gevoel te hebben dat het publiek net zo warm loopt voor de film als zijzelf. “Te zien aan de reacties op de advertenties zijn er wel meer mensen enthousiast,” zegt ze.

Ze stelt voor twee AFRO lezers 2x2 kaarten beschikbaar voor een voorstelling in LantarenVenster in Rotterdam.

Weet jij welke awards Idris Elba allemaal tot nu toe heeft gewonnen in zijn carriere, post dan snel het antwoord op de AFRO Magazine Facebook pagina. De eerste twee goede antwoorden winnen.