Samantha Ebecilio wil een betrokken advocaat zijn

Samantha Ebecilio creëerde allerlei social media waves enkele maanden geleden toen ze werd beëdigd tot advocaat. De foto’s van de zwarte advocaat met de afro gingen heel Nederland rond en de hele zwarte gemeenschap had zoiets van wow!

We spraken af in haar kantoor aan de Westblaak met de grote glazen ramen die een prachtig panorama uitzicht bieden op het langszoevende verkeer en de hustle van de Rotterdamse binnenstad. Ze was gekleed in een comfortabel broekpakje met een witte bloes en droeg haar kapsel (weer) in die karakteristieke afro; een kleurig bandje hield de haardos omhoog. Smaakvolle oorbellen met het profiel van de Egyptische koningin Nefertiti bengelden van haar oren.

“Is dat een statement?” vraag ik met een knik naar de afro. Ze zegt “ja en nee. Vroeger droeg ik mijn haar ook gestraight, maar het brak af, dus ik stopte ermee en begon het natural te dragen. Ook omdat ik vond dat ik me niet anders wilde presenteren dan ik ben. Per slot van rekening is dat mijn haar waarmee ik geboren ben. En je snapt natuurlijk dat ik het op de dag van de beëdiging extra groot oppofte hé!”

De afro op die dag was de bekroning van de beproefingen die Ebecilio moest doorstaan sinds ze vijf jaar geleden met een Master’s Degree afstudeerde van de Universiteit van Utrecht. Dat ze had gewerkt als griffier en daarnaast ook nog praktische ervaring opdeed bij de Rechtswinkel in Rotterdam mocht niet baten.

“Ik heb verschillende banen gehad, maar de baan in de acvocatuur kreeg ik maar niet,” vertelt ze. Waar het aan lag dat witte afgestudeerden wel werden aangenomen door advocatenkantoren en zij niet, daar maakt ze geen punt van tijdens ons interview. “Als niemand mij in dienst wilde nemen, dan zou ik het zelf doen,” vertelde ze op 6 september aan Ethnics.nl.

Op vrijdag 4 september werd ze bij de rechtbank van Rotterdam beëdigd tot advocate en startte zij haar eigen praktijk:  In advocatenkantoor Bannenberg en Van Breukelen heeft zij de verplichte begeleiding gevonden en daar zit zij dan ook inpandig gevestigd.

Dit artikel was aanvankelijk geschreven voor editie 0201 van AFRO Magazine print.  Die moesten we vanwege omstandigheden uitstellen. Wij wilden het u desalniettemin niet onthouden.

Samantha's leven gaat in sneltreinvaart sinds de dag dat ze met de foto’s van haar beëdiging social media beheerste, maar ze ziet het allemaal onbevreesd tegemoet. “Dit is wat ik wilde.”

De 27-jarige advocaat vertelt dat ze al vroeg in haar jeugd wist dat ze bij de “rechterlijke macht” wilde. “Eigenlijk wilde ik rechter worden, maar toen ik afstudeerde vond ik mezelf te jong, ik was net 22, om gelijk aan te melden bij het opleidingstraject Rechtelijke Ambtenaar in Opleiding (RAIO),” vertelt ze. Het blijft desalniettemin een toekomstperspectief. “Wie weet is men tegen die tijd ready voor een zwarte vrouwelijke rechter met natural hair.”

Ondertussen zegt zij, is haar intentie om een betrokken advocaat te zijn. “Ik heb altijd heel slecht tegen onrecht gekund; daarom wilde ik bij de rechterlijke macht. Niet om er veel geld mee te verdienen; anders was ik de kant van het commercieel recht opgegaan,” vertelt ze. Ebecilio advocatuur heeft een algemene dienstverlening, met een accent op het personen- en familierecht. “Ik wil niet per sé bekend staan als de zwarte advocaat. Ik wil mensen helpen hun weg in het recht te vinden en met name in het familie en het sociale recht. Ik ben er voor iedere persoon die juridische bijstand nodig heeft en natuurlijk ook voor de gemeenschap waar ik zelf uit kom. Maar voornamelijk wil ik dat mijn clienten met een tevreden, geholpen gevoel vertrekken en zich herinneren dat ze geholpen zijn door een advocaat die heel betrokken was bij hun case ... en dat die advocaat een afro had.”

Ebecilio ziet wel ruimte voor meer zwarte mensen in de Nederlandse advocatuur. “Ik denk wel dat er ruimte en behoefte. Op dit moment zijn “zwarte” advocaten nog ondervertegenwoordigd in de Nederland, hoewel het aantal zwarte rechtenstudenten wel flink aan het stijgen is. Ik hoop dat deze ontwikkeling zich dan ook doorzet naar de rechterlijke macht,” zegt ze.

Voor de shoot schakelden wij ook Sheado in. Een haarmerk opgericht door de Surinaamse Dominique Chantal Snip (31) op biologische en plantaardige basis speciaal voor kroeshaar en krullend haar. In de Sheado Natural Hair Spa & Salon aan de chique Javastraat in Den Haag kun je niet alleen terecht voor treatments, knipbeurten, consultaties, maar ook voor workshops en advies.

Directeur Dominique: “Samanthas haar werd gewassen met de Green tea & Chamomile Shampoo, een fijne, milde shampoo die kroeshaar goed reinigt. Daarna kreeg zij een moisture treatment. Samantha draagt altijd haar signature look: een ronde, gepolijste afro. Deze keer wilden we wat anders. Dus gebruikten we de Honey Love Hairmilk (onze bestseller) en Liquid Gold hairbutter om twists te maken. Daarna haalden wij deze los voor een textured afro look. Een soort twist out. De strengen van de twist out haalden we uit elkaar voor meer volume.”

  • Tips van Dominique voor de perfecte twist out:
  • Zorg voor een goede reiniging. Je haar zal beter zitten.
  • Twist met korte slagen. Zo krijg je de mooiste krullen.
  • Laat de twists goed drogen, voordat je ze los maakt.
  • Verzorg je twist out met onze Honey Love Hairmilk. Dit hydrateert en bevordert de natuurlijke glans.

 

Ik vroeg Samantha ook over haar haar routine voor de afro.

Mijn haarroutine is heel simpel en helemaal geen vast gegeven. Ik luister naar mijn haar en geef het wat het op dat moment nodig heeft. Als het niet meer schoon is, dan was ik het met shampoo en kam ik de knopen eruit met conditioner. Daarna gebruik ik een moisturizer voor voldoende vocht en vervolgens gebruik ik nog een haarboter of haarolie zodat de vocht erin blijft. Door de week heen gebruik ik voornamelijk sheaboter of hairmilk, afhankelijk van hoe het aanvoelt. Voornamelijk gebruik ik het merk Sheado, van Dominique Snip en NHC’s eigen merk NHC Essential voor de pure sheaboter.

Ze vertelt over de reacties van mensen nadat ze besloot “natural” te gaan.  “Ruim vijf jaar geleden ben ik terug naar natural gegaan. Ik wilde weer leren omgaan met mijn eigen haarstructuur. De reacties in mijn omgeving verschilden van huiverig naar zeer positief en verrast. Naar mate men meer gewend raakte aan de look en zag hoe gezond mijn haar werd, raakten ze meer enthousiast. Al de fora en websites op internet met tips & tricks over natural hair waren helaas Amerikaans of Brits, waardoor ik heb besloten samen met mijn tante Sharon Lang The Natural Hair Club NL (NHC) op te starten. Helaas ben ik sinds ik de beslissing heb genomen voor mezelf te starten niet meer actief betrokken bij het bestuur van NHC. Ik moest mij namelijk focussen en voorbereiden op een goede start en uitvoer van de advocatenpraktijk.