Rutte: racistische uitlatingen tegen Vermeer misselijkmakend

Ook premier Mark Rutte heeft zich uitgesproken tegen de publiekelijke racistische uitlatingen tegen Feyenoord keeper Kenneth Vermeer.

,,Misselijkmakend, verwerpelijk, beneden ieder niveau,'' zei de premier er vrijdag over.

Hij zei dat hij over het algemeen terughoudend is met reageren op dit soort kwesties 'want dat kan meer mensen uitnodigen om dit soort achterlijke acties te ondernemen'.

Tijdens de uitzending van de Premier League Darts donderdagavond hielden enkele toeschouwers bordjes omhoog met daarop teksten als 'Kenneth NSB' en 'Kenneth Vermeer Hangen'. En zondag, tijdens de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord, verhing een man een pop die hem moest voorstellen van een balustrade in de Amsterdam Arena.

Laatstgenoemde man werd kreeg een stadionverbod van Ajax en werd meteen aangehouden door de politie; hij is inmiddels vrijgelaten.

Eén van de mannen die tijdens de dartswedstrijden bordjes omhoog hielden, is door zijn baas op non-actief gezet. Het Amsterdamse centrum voor revalidatie en reumatologie Reade nam in een persverklaring afstand van het gedrag van de werknemer. 'De betreffende medewerker is per direct op non-actief gesteld en de raad van bestuur is inmiddels een nader onderzoek gestart', meldde Reade vrijdagavond.

Vermeer kondigde vrijdag direct aan bij de Britse justitie aangifte te gaan doen.

Premier Rutte, die het eerder tactisch omzeilde om uitspraken te doen in kwesties waarin zwarte mensen zich gekrenkt voelden, vond de acties tegen de doelman vergaand. "Waarom zou je kiezen voor dit soort negatieve, energieslurpende acties'', verzuchtte hij. Hij zei dat hij over het algemeen terughoudend is met reageren op dit soort kwesties 'want dat kan meer mensen uitnodigen om dit soort achterlijke acties te ondernemen'.