Rutte leidt grootste Nederlandse handelsdelegatie ooit naar Zuid Afrika

Minister-president Mark Rutte is morgen, dinsdag 17 november met een Nederlandse  handelsdelegatie in Zuid Afrika, waar hij in Pretoria onder andere gesprekken zal voeren met president Jacob Zuma.

“Deze ontmoeting staat in het teken van de verdere versterking van de hechte politieke, economische en culturele banden tussen Nederland en Zuid-Afrika,” schrijft de overheid in een persbericht.

Rutte was aanvankelijk van plan langer in Zuid Afrika te blijven, maar hij kort zijn bezoek in tot een eendaags verblijf op dinsdag 17 november 2015. Waarom de Mininster President dat doet is niet gezegd.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken zal na het vertrek van de minister-president de geplande handelsmissie naar de Afrikaanse staat leiden.

Een delegatie van meer dan 70 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen reist mee met de minister-president en de staatssecretaris. Dit is de grootste Nederlandse economische missie ooit naar Afrika.

Zuid-Afrika is de belangrijkste economische partner van Nederland in Afrika. Voor landbouwproducten uit Zuid-Afrika is Nederland de tweede grootste markt wereldwijd. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna 3,5 miljard euro. Er liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven grote kansen, vooral op het gebied van land- en tuinbouw, water, transport en logistiek en gezondheidszorg.

Bezoeken staan gepland aan Pretoria, Johannesburg en Kaapstad. In Johannesburg verkennen zij de kansen voor toekomstige samenwerking in het speciaal voor de economische missie opgezette House of the Future. In Kaapstad staat in Garden of the Future de bestaande samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika centraal.