Roots remake in de maak

De miniserie  uit de zeventiger jaren komt weer op de televisie. Het verhaal van de tot slaaf gemaakte Kunta Kinte en over slavenleed in Amerika, wordt daarmee opnieuw vertoond voor een nieuwe generatie.

Roots was een baanbrekende televisiesensatie toen het in 1977 op verscheen. De miniserie vertelt het verhaal van de Mandinka Kunta Kinte die vlak bij zijn dorp Juffure in Gambia door slavendrijvers wordt gevangen, en naar Annapolis, Maryland wordt verscheept om daar als slaaf te worden verkocht. Zijn slavennaam wordt Toby. 

Wanneer de remake uit komt is nog niet bekend; wel dat het zal worden vertoond op de Amerikaanse TV-kanalen History, A&E Network Lifetime. De acteur  die Kunta Kinte speelde is één van de producenten van de remake; de Britse acteur Malachi Kirby speelt nu de rol van Kunta Kinte. Andere leden van de cast zijn Laurence Fishburne, Anna Paquin en Forest Whitaker.

Roots was gebaseerd op een roman van de Amerikaanse schrijver  die inspiratie vond in verhalen die hem waren verteld over de Afrikaanse roots van zijn familie en over slavernij in de zuidelijke Amerikaanse staten. De serie was letterlijk gebaseerd op zijn familiegeschiedenis en bood een daarvoor nog nooit getoond verhaal over de realitieit van het Afro-Amerikaanse verleden.

De Mandinka Kunta Kinte wordt vlak bij zijn dorp Juffure in Gambia door slavendrijvers gevangen, en naar Annapolis, Marylandverscheept om daar als slaaf te worden verkocht. Zijn slavennaam wordt Toby.

LeVar Burton die een Emmy won voor zijn vertolking van Kunta Kinte, is ook bekend van de Star Trekfilms, waarin hij de rol speelt van

Over de remake van Roots zegt hij dat deze komt op een belangrijk tijdstip. "We hebben veel bereikt als het op interraciale relaties aankomt en waar het sociale rechtvaardigheid, oprechtheid en gelijkwaardigheid betreft, maar we hebben nog een lange weg te gaan,” zei hij.