Rita Stüger schreef “A is van Anansi”

Schrijfster Rita Stüger bracht recentelijk haar boek “A is van Anansi” uit en dat introduceerde ze op haar eigen unieke manier: "A is van Anansi , met altijd een slim idee. B is van Brasa, daar begroet ik oma mee. Op dit ritme dans je vrolijk verder door het alfabet, waarbij je steeds een nieuw Surinaams woord prachtig uitgebeeld en ritmisch aangeleerd krijgt. Wanneer je dan bij de letter Z aangekomen bent … is het boekje nog niet uit. Het gaat almaar door. Want het is een heel lang, mooi, speels , maar ook serieus versje. Dat zul je vaak moeten herhalen om het uit je hoofd op te zeggen of te zingen.”

Ze vertelt al heel lang met de gedachte rond te lopen “dit mooie geschenk te maken. Uiteindelijk is het daar.”

“A is van Anansi komt uit in een tijd waarin je de ander niet zonder risico een brasa of een bosi kan geven. In een tijd waarin mensen van kleur nog veel te weinig op inspirerende wijze in boeken voorkomen. Suriname en Nederland hebben een lange historie. A is van Anansi zal je nieuwsgierig maken naar al dat moois dat we samen hebben en delen, maar vooral hoop ik dat het je nieuwsgierig maakt naar het verhaal en de geschiedenis, gezien vanuit al de kleine en grote mensen uit A is van Anansi."

Elke  fleurige afbeelding op zich is een verhaal en nodigt uit om op onderzoek uit te gaan naar het verhaal erachter, o f het spel,  het lied, de culturele gewoonten en gebruiken of onze geschiedenis. Dàt onderzoek zal uiteindelijk wederzijdse integratie, begrip én plezier opleveren. Geniet van de belevenis!”

Taal en beeld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op iedere pagina is er tekst met een bijbehorende afbeelding over een Surinaamse belevenis.  De illustrator is Amber Rowntree.

Stüger (Suriname, 1962) woont al 45 jaar in Nederland en werkt al bijna 30 jaar in het onderwijs.

“Ik ben moeder van een dochter en een zoon, en oma van een kleinzoon en kleindochter. Doe daar nog een gezellige man bij, een warme familie en veel fitte vrienden en je hebt het plaatje compleet. Naast schrijven, lezen, luisteren, zijn bloemen en wandelen in de natuur mijn grootste hobby’s,” vertelt ze over zichzelf.

Stuur haar een bericht via op Insta of FB als je geïnteresseerd bent in Aisvananansi