RIGHTABOUTNOW 2015 zet nieuwe urban cultuur op de kaart

De line-up van het RIGHTABOUTNOW festival 2015 laat zien dat de Afropunk movement zich definitief in Europa aan het vestigen is, zeggen de organisatoren.

In een persbericht gaat de organisatie uitgebreid in op het festival dat van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 december plaatsvindt in het Compagnietheater in Amsterdam. "Eén van de hoofdacts is de Afropunk sensatie van dit jaar:Young Paris. Getuige de mix van progressieve hiphop, African electronics, moderne dans en ‘out of the box’ theater, maakt het festival duidelijk dat urban cultuur zich niet meer in een hokje laat wegzetten."

Afropunk is the future

Onbevangen en brutaal laat de Afrikaanse diaspora van zich horen op het festival. Na de VS, heeft de afropunk movement nu ook Europa bereikt. Of het nu de afro-electronica van Mo Kolours is, de afro-house van Young Paris, de afro-soul van Faada Freddy en van Paa Kofi of de afro-techno van DJ John Agesilas, Afrika zet de toon in urban culture.

Urban Europe

Uit de Franse banlieus, de achterbuurten van London en Vinex-wijken van Den Haag komt het nieuwe urban geluid van het festival: persoonlijke hiphop met ingeleefde teksten en frisse eigenzinnige beats van onder meer “Britain’s new hope in hiphop” Loyle Carner, de Haagse future bass beatmaker FilosofischeStilte, en Noah’s Ark’s nieuwste aanwinst Dusty. DJ duoVP a.k.a. Venz en Pim - hiphop smaakmakers bij 22 tracks en Noah’s ark - brengen tot diep in de nacht de beste nieuwe beats en rhymes, van boombap tot grime.

Dans en theatervernieuwers

Ook in het theater zoekt urban Europa haar stem: dansvernieuwers Les Associés Crew uit de buitenwijken van Bordeaux en Alida Dors’ Backbone uit Amsterdam slaan beiden vanuit de hiphop een brug naar moderne dans. “Mijn woorden dansen, Alida's dans spreekt.” aldus rapper en woordkunstenaar Typhoon die tekst leverde voor haar voorstelling.

Lost Project, een jonge theatergroep uit Amsterdam Zuidoost die rauwe voorstellingen maakt over leven en overleven in de grote stad staat op het festival met haar laatste productie I AM: Love the way I lie. Daarbij presenteert RIGHTABOUTNOW de winnaars van het internationale theaterproject Flying Solo, een kweekvijver voor nieuwe stemmen in het theater dat in samenwerking met het Contact Theatre in Manchester is opgezet. Dit jaar zijn dat Louise Orwin (UK) en Ester Natzijl (NL).

Rightaboutnow talks

Naast voorstellingen, optredens en clubnachten zijn er ook gesprekken met verschillende makers onder de noemer Conversations. Verder op het programma een internationale round table meeting voor professionals over artistieke vernieuwing en urban diversiteit. Hassan Mahamdallie, de Britse specialist op dit terrein en auteur van Arts Council England’s unique approach: The Creative Case for Diversity, geeft in dit kader een keynote speech.

Bron: rightaboutnow persbericht